Australský hacker se skrývá v Česku. Zaútočil údajně na počítače americké armády

Australský hacker, kterého stíhá FBI, se skrývá v České republice. Dvacetiletý Dylan Wheeler cestoval legálně přes půl světa, aniž by vzbudil něčí pozornost. Do Austrálie se prý dobrovolně vrátí, pokud mu země zaručí spravedlivý soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

FBI už v souvislosti s případem zadržela čtyři hackery ze Spojených států a Kanady. Všichni se k činu přiznali.

Skupina včetně mladého Australana údajně před třemi lety napadla počítače americké armády a společnosti Microsoft.

Ukrást měla data v hodnotě 100 milionů dolarů, tedy v přepočtu 2,5 miliardy korun. Šlo například o plány nové herní platformy X-Box nebo armádní simulátor bojové helikoptéry Apache.

Dylanu Wheelerovi hrozí v případě prokázání viny až deset let vězení. Obvinění ale odmítá.

„Staral jsem se o servery, které byly do určité míry zapojené do přístupu k různým věcem. Obviňují mě z toho, co na těch serverech našli, ale neuvědomují si, že poskytovatel služeb není zodpovědný za to, co na jeho serverech uloží ostatní. Pokud o tom neví a já jsem to nevěděl,“ řekl Wheeler australské televizi ABC.

Australský hacker v Ostravě

Do Česka utekl kvůli obavám, že soud nebude v jeho případě postupovat spravedlivě. Z Austrálie bez problémů odcestoval klasickým letem, přestože mu soud nařídil odevzdat pas.

Do Česka se vypravil za příbuznými své matky, která podle svého profilu na sociální síti Facebook pochází z Opavy. Na záběrech australské ABC se pak prochází po ulicích Ostravy.

Australské úřady obvinily jeho matku, že mu při útěku pomáhala. Anna Wheelerová to ale ve vysílání ABC popřela.

„Žádný rodič nechce, aby jeho dítě odjelo pryč. Vím to, protože jsem to stejné udělal své matce a to ji zničilo. Rodičům takové věci ubližují. Alespoň teď vím, že je v pořádku, to je pro mě nejdůležitější. Vím, že je naživu a že se mu nic nestalo, ale není tu se mnou, abych ho mohla obejmout,“ uvedla Wheelerová.

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme