O registrační značky na přání je v Česku zájem, nejžádanější kombinace nápisů jsou už vybrané

Několikahodinové fronty stáli od rána majitelé aut na registrační značky na přání. Dnes o ně mohli první den žádat na registrech vozidel. V Praze na Vyšehradě čekali lidé už od noci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pražském Vyšehradě stáli majitelé aut už od rána několikahodinové fronty na SPZ na přání

Na pražském Vyšehradě stáli majitelé aut už od rána několikahodinové fronty na SPZ na přání | Foto: Filip Jandourek

Žádosti o registrační značku podle přání majitele auta vyřizují v Praze na malé pobočce na Vyšehradě pouze tři úředníci.

Někteří lidé si proto ze strachu, že přijdou o svůj oblíbený slogan, přivstali a ráno se začaly tvořit fronty. Registru dokonce dočasně vypadl systém na vydávání pořadových čísel.

V Brně za dopoledne vydali asi 50 značek. Ráno tam na jejich vydání museli řidiči čekat až dvě hodiny, například pan Adam z Brna by chtěl mít na nové SPZ značku a typ svého auta:

„Steyr 220 je rakouské auto z roku 1938. Po Česku je jich asi pět kusů, tak jsem si říkal, že bych si mohl pořídit registrační značku se značkou a typem auta.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O registrační značky na přání je v Česku zájem. Nejžádanější kombinace nápisů jsou už vybrané. Podrobnosti zjišťoval Luděk Hubáček

Během dopoledne přidělili úředníci celkem asi 500 značek na přání. Podle mluvčího ministerstva dopravy Tomáše Neřolda byl největší zájem o stejné řady čísel.

„Lidé v první vlně měli zájem především o značky se jmény a podle očekávání také o atraktivní číselné kombinace. To znamená, že byly vybrány například všechny jedničky, všechny dvojky a třeba také značka ‚Fant0mas‘ nebo ‚Trabant1‘,“ popisuje.

Podle prezidenta sociace dopravních psychologů České republiky Aloise Hudečka jsou SPZ na přání spíše pozitivní změnou.

„Vzhledem k tomu, že všude ve světě to funguje – v Německu, Rakousku a podobně, tak to není nic špatného. Je to určitě i jakýsi výraz sociálního statusu, že já si to mohu dovolit, z hlediska bezpečnosti silničního provozu by to ale u 97 procent lidí mohlo působit spíše pozitivně, protože budou dobře identifikovatelní,“ vysvětlil Hudeček.

Na pražském Vyšehradě stáli majitelé aut už od rána několikahodinové fronty na SPZ na přání | Foto: Filip Jandourek

Na SPZ se vejde celkem osm znaků, pro tu na motorku pak o jeden méně. Alespoň jeden z nich musí být číslice.

Podle zákona nesmějí registrační značky na přání obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Ministerstvo dopravy vydalo seznam zhruba 900 nepřípustných výrazů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úředníci začali vyřizovat žádosti o registrační značky na přání. V Brně se ráno tvořily několikahodinové fronty. Natáčel Tomáš Jelen

Poslední slovo ale budou mít úředníci na registrech vozidel, protože některé zakázané výrazy mohou být podle Ústavu pro jazyk český v určitém kontextu přípustné.

Ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok už také dříve upozornil, že jsou zakázána některá písmena.

„Zakázaná písmena jsou G, CH, O, Q a W. Důvodem je, že jsou snadno zaměnitelná. Je to i požadavek Policie České republiky, aby mohli snadno identifikovat. Myslím, že ta možnost je poměrně velká, a řidič, který bude chtít značku na přání, tak může popustit uzdu své fantazii,“ dodal Ťok.

Žádost přes datovou schránku

Cena za jednu tabulku činí 5 tisíc korun, na jedno osobní auto to bude znamenat celkem deset tisíc korun. Výroba značky potrvá patnáct dní. Řidiči si o ni mohou zažádat i přes datovou schránku, na schválení ale budou čekat déle.

„Průtahy ve vyřízení budou delší, protože se rozhoduje ve správním řízení. Klient se tak vystavuje riziku, že i případně zvolená jiná kombinace již bude obsazena,“ upřesnil už dříve vedoucí pražské evidence vozidel Petr Mareček.

Značku si je také možné za příplatek 500 korun rezervovat na tři měsíce dopředu, pokud třeba řidiči na nové auto ještě čekají.

Registrační značka na přání už není vydaná ke konkrétnímu vozu, ale přímo na majitele. Použít ji tak mohou lidé i na své druhé auto. Značka je nepřenositelná, nebude tedy možné ji například prodat další osobě. V případě ztráty už úřad stejnou značku nevydá.

„Jestli se registrační značka ztratí, odcizí nebo nenajde, tak není za žádnou cenu možné vydat registrační značku novou. Už ji nedostanete,“ varuje vedoucí odboru dopravněsprávních činností města Brna Ladislav Prudil.

Tomáš Jelen, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme