České sportovce čeká rok plný sportovních událostí. Těší se na olympiádu, fotbal i hokej

Každý začínající rok obvykle získá nějaké nálepky. Ten letošní můžeme směle označit za volební, ale také třeba za supersportovní. Stejně jako v každém roce, jehož číslo je dělitelné čtyřmi, jsou na programu olympijské hry a mistrovství Evropy ve fotbale.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simona Baumrtová a Martin Fuksa si vyzkoušeli olympijskou kolekci pro Rio

Simona Baumrtová a Martin Fuksa si vyzkoušeli olympijskou kolekci pro Rio | Foto: olympic.cz

Čeští fanoušci jistě doufají, že radosti si užijí aspoň stejně jako v minulém supersportovním roce. Fotbalová reprezentace došla do čtvrtfinále Eura a čeští olympionici získali v Londýně 10 medailí.

Třeba vodní slalomář Vavřinec Hradilek ale nemá vůbec jisté, že ji bude moct v Riu de Janeiru obhajovat. Za každou zemi smí do Brazílie jen jedna loď v každé kategorii a Hradilkův přímý konkurent Jiří Prskavec má jako úřadující mistr světa pro české nominační závody bodové zvýhodnění.

Přehrát

00:00 / 00:00

České sportovce letos čeká rok plný sportovních událostí včetně Olympijských her, ME ve fotbale a hokejového Světového poháru

„Rozhodně to nevnímám jako ztracené. Věřím, že na startu nominace budu v psychické výhodě. Pro něj je vidina účasti na olympiádě tak silná, že by ho mohla trochu ovlivnit. Ale třeba taky ne,“ polemizuje kajakář Hradilek.

Případně i bez Hradilkovy účasti ale budou mít Češi řadu adeptů na olympijskou medaili. Společnost Infostrada, která se zabývá sportovními statistikami, spočítala, že by měla česká výprava získat jedenáct cenných kovů. Zlato na základě výsledků posledních vrcholných akcí přisoudila atletce Hejnové, veslaři Synkovi, judistovi Krpálkovi a právě slalomáři Prskavcovi.

V jiné pozici poletí na svůj vrchol roku čeští fotbalisté. V základní skupině mistrovství Evropy se Španělskem, Chorvatskem a Tureckem mezi favority nepatří. Brankáři Petru Čechovi to ale nevadí.

„Ani do jednoho zápasu nepůjdeme jako favorité. Z tohoto pohledu na nás nebude ležet žádný tlak na úspěch. To může být naší výhodou,“ doufá reprezentační gólman.

Jedna opravdu hodně sledovaná událost pak čeká i hokejový národní tým. Mimo mistrovství světa se totiž na podzim po dvanácti letech zúčastní Světového poháru, který bude v Torontu přehlídkou těch největších hvězd. Těší se na něj i obránce Zbyněk Michálek.

„Po olympiádě to bude druhý největší turnaj. Zúčastní se ho všichni nejlepší hráči a i vzhledem pořádání v Kanadě na něj bude upřena velká pozornost,“ dodává Michálek.

Jan Suchan, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme