Strážníci v Riu de Janeiru rozháněli pouliční karneval slzným plynem a gumovými projektily

Začal nový rok a v Brazílii zároveň začíná karnevalové období. Jenže neoficiální start karnevalu v Riu de Janeiru, kterým byl nedělní hudební průvod v centru města, se zrovna nevydařil. Docela tvrdě proti němu zasáhli městští strážníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Rio de Janeira pouliční karneval milují. Často si vymýšlejí všelijaké kostýmy. V pozadí dav čekající na nejznámější karnevalový blok

Obyvatelé Rio de Janeira pouliční karneval milují. Často si vymýšlejí všelijaké kostýmy. V pozadí dav čekající na nejznámější karnevalový blok | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

V centru města se sešli hudebníci a lidé, kteří se chtěli bavit. Celkem se sešly čtyři pouliční karnevalové skupiny, kterým se říká bloky.

Společně se přesouvali z jednoho náměstí na druhé, a když je začali doprovázet strážníci, rostlo napětí.

Strážníci začali zasahovat proti prodejcům piva a nápojů, kteří prodávali bez povolení, začali jim údajně ničit jejich chladicí boxy. Účastníkům průvodu se to nelíbilo, hlasitě si stěžovali, skandovali hesla jako ‚fašistická policie‘.

Podle městské policie dokonce strážníky napadli, prý po nich házeli láhve. Strážníci zareagovali tak, že vystřelili několik bomb se slzným plynem a několik účastníků, včetně hudebníků, prý zasáhly i gumové projektily.

Takzvané bloky, tedy často amatérské skupiny hudebníků, jsou při karnevalu v Riu i dalších městech zcela běžná věc. Je to lidový karneval, protiváha k vystoupením škol samby na sambodromu.

Místní lidé, aspoň ti, kteří mají rádi karneval a neodjíždějí z Ria, na tato pouliční shromáždění nedají dopustit. Na ty nejznámější bloky se schází v centu města i milion lidí. Bloky samozřejmě už musejí být nahlášené a domluvené s úřady. Průvod, proti kterému zasahovala městská policie, ovšem povolený nebyl.

Pouliční karnevalové bloky jsou amatérské, ale organizované spolky, které hrají k pouliční zábavě hlavně na bicí nástroje | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme