Katalánsku hrozí další předčasné volby, strany se neshodly na šéfovi regionální vlády

Ve východošpanělském regionu Katalánsko hrozí, že zůstane bez vlády a jeho obyvatelé budou muset znovu k volbám. Na blížícím se zasedání regionálního parlamentu se totiž nejspíš nepodaří zvolit vedení Katalánska. Levicová strana Kandidátka lidové jednoty (CUP) odmítá jako příštího předsedu autonomie Artura Mase, lídra koalice Společně pro Ano, která vyhrála zářijové regionální volby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf katalánské vlády Artur Mas na tiskové konferenci v Barceloně

Šéf katalánské vlády Artur Mas na tiskové konferenci v Barceloně | Zdroj: Reuters

Artur Mas je dosluhujícím předsedou regionální vlády. Jeho strana Demokratická konvergence Katalánska je součástí koalice Junts pel Sí (Společně pro Ano), která usiluje o odtržení Katalánska od Španělska. Ta sice vyhrála 27. září regionální volby, ale nepodařilo se jí získat většinu 68 křesel v 135členném parlamentu.

Masova středopravá strana Demokratická konvergence Katalánska se dokonce spojila s republikánskou levicí. Společně ale získaly v regionálním parlamentu jen 62 křesel.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Katalánsku hrozí, že obyvatelé budou muset znovu k volbám. Strany se neshodují na šéfovi regionální vlády. Vývoj v Katalánsku sleduje Pavel Novák

Spekulovalo se, že dalším spojencem by mohla být strana Kandidátka lidové jednoty, která získala 10 křesel a která také prosazuje odtržení Katalánska. Její poslanci ale nechtějí v čele regionální vlády znovu Artura Mase.

Často se totiž mluví o tom, že Mas si vzal téma nezávislosti Katalánska jen jako volební heslo, aby se udržel u moci. Podpořit koalici Junts pel Sí odmítly i další menší strany v regionálním parlamentu.

Představitelé strany Kandidátka lidové jednoty už několikrát naznačili, že by rádi viděli v čele Katalánska nějakou jinou osobnost, například výraznou tvář koalice Společně pro ANO, bývalého europoslance Raüla Romevu nebo lídra Republikánské levice Oriola Junquerase. Koalice Společně pro Ano ale trvá na Arturu Masovi.

Ten před novináři dnes nešetřil sebevědomím, řekl, že je klidný a připravený bojovat, jít dál dopředu a čelit silám z Madridu, které se podle něj vždy snažily, aby Katalánsko nepostupovalo dál. Uvedl také, že je připraven čelit těm, kteří v Katalánsku záležitosti výrazně komplikují.

Nový šéf regionální vlády musí být jmenován do 9. ledna. Pokud se tak nestane, musí Artur Mas vyhlásit nové volby, které by se konaly pravděpodobně v březnu.

Katalánsko | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme