Muslimské bratrstvo a migrace? Zemanovy zdroje nejsou spolehlivé, míní odborník

Zdroje, o něž prezident Miloš Zeman opírá svou domněnku, že migraci do Evropy organizuje Muslimské bratrstvo, nelze považovat za moc spolehlivé. Myslí si to odborník na migraci Robert Stojanov z Přírodovědecké fakulty UK. Arabští politici, na jejichž slovech Zeman staví, mají podle Stojanova důvod mluvit o muslimských bratřích negativně, protože pro ně znamenají konkurenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, migranti, maďarská hranice, imigranti, běženci

uprchlíci, migranti, maďarská hranice, imigranti, běženci | Foto: licence Public Domain (eng), Freedom House

„Domnívám, že ta imigrace do Evropy, která probíhá poslední dva roky, není organizovaná ze strany muslimských bratří,“ poznamenal v reakci na prezidentova slova Robert Stojanov z Geografického migračního centra Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

To, že „invazi“ do Evropy organizuje Muslimské bratrstvo, řekl Zeman v dnešním interview na ČRo Plus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O migraci a jejích organizátorech mluvil Robert Stojanov z Geografického migračního centra Přírodovědecké fakulty UK

Jako hlavní zdroje, o něž se opírá, uvedl rozhovory s korunním princem ze Spojených arabských emirátů a s marockým ministrem zahraničí. Od jednoho se prý dozvěděl, že Muslimské bratrstvo má své stoupence v čele islámských teroristických skupin, a od druhého, že ideologie muslimských bratří je ovládnout celý svět.

„Já bych je za příliš spolehlivé zdroje moc nepovažoval,“ řekl Stojanov.

Muslimské bratrstvo je podle něj jedna z organizací, které jsou v arabském světě schopné „konkurovat“ vládám, včetně těch autoritativních. „Jim (představitelům vlád, pozn. red.) se vždycky hodí všechno to negativní hodit na muslimské bratří, aby je očernili,“ podotkl Stojanov.

Zeman v ČRo: Masovou migraci do Evropy organizuje Muslimské bratrstvo

Číst článek

Ten má výhrady i k tomu, že by vůbec mohlo jít o masově organizovanou akci. „Dle předběžných výsledků našeho výzkumu, který provádíme poslední dva měsíce mezi imigranty, vychází spíš, že se jedná o jednotlivé skupiny převaděčů, které nejsou spolu úplně v kontaktu,“ uvedl Stojanov.

Výhrady k Zemanovým výrokům a tezím má i Břetislav Tureček, vedoucí Centra pro studium Blízkého východu na Metropolitní univerzitě Praha. Už prezidentovo tvrzení, Muslimské bratrstvo zastřešuje všechny teroristické muslimské skupiny, podle něj není pravdivé.

Přehrát

00:00 / 00:00

O migraci, extremistických skupinách a výrocích prezidenta mluvil odborník na Blízký východ Břetislav Tureček

„Prezident o tom mluvil poprvé už loni, když byl v březnu ve Spojených státech na sněmu proizraelské lobbistické organizace AIPAC. Tam také říkal, že všechny tyto skupiny – Al Káida, Taliban, ale také třeba libanonský Hizballáh jsou inspirované nebo vycházejí z Muslimského bratrstva, a to je prostě nesmysl. Už třeba proto, že hnutí Hizballáh v Libanonu je šíitské a s Muslimským bratrstvem nemá vůbec nic společného,“ řekl Tureček.

I Tureček pochybuje o prezidentových zdrojích, byť z trochu jiných důvodů než Stojanov.

„Při vší úctě tedy já nevěřím, že korunní princ ve Spojených arabských emirátech by řekl, že vůdce Talibanu je členem Muslimského bratrstva, protože to je prostě úplně jiná ideologie,“ poznamenal Tureček.

Sunnitské Muslimské bratrstvo, celým názvem Sdružení muslimských bratří, které je nejstarším islamistickým hnutím na světě, založil v roce 1928 učitel Hasan Banna v egyptské Ismáílíji jako společnost pro reformaci islámu.
Bratrstvo, které v Egyptě vládlo v letech 2012-2013, je nyní řazeno k teroristickým organizacím v Egyptě, Bahrajnu, Rusku, Sýrii, Saúdské Arábii či Spojených arabských emirátech. V Egyptě bylo již čtyřikrát zakázáno (1948, 1954, 1965 a 2013).
Cílem bratrstva je návrat ke kořenům islámu. Je aktivní zejména v mešitách, na univerzitách, ve školství a odborech. Je a vždy bylo proti jednání s Izraelem, zároveň odmítalo jakýkoli boj mezi muslimy a křesťany.
Zdroj: ČTK

„Myslím si, že pan prezident smíchal všechny takové ty více či méně obávané organizace, kterými se hemží zpravodajství v posledních letech, dal je do jednoho pytle a tento pytel spojil s migrací,“ doplnil Tureček.

Pochyby ohledně Zemanových tezí dnes zaznívaly i od některých politiků. „Nevím, kde tyto informace bere,“ podivoval se třeba poslanec za TOP 09 Marek Ženíšek.

„Copak tedy nějaký organizovaný zločin umí zařídit, aby nebyly kontrolovány hranice v takové míře, jako jsou, aby kancléřka Merkelová pozvala v loňském roce uprchlíky do Německa? To je zkrátka, myslím, velmi černobílé vidění celé té situace,“ dodal Ženíšek.

Řada dalších však měla k Zemanově domněnce smířlivější postoj.

„To, že je docela možné, že Muslimské bratrstvo organizuje část této migrace, to já neumím vyloučit, ale rozhodně bych netvrdil, že to je primární účel. Možná je to pro Muslimské bratrstvo kouzlo nechtěného,“ řekl místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

„Já se domnívám, že na té migrační vlně se nepochybně podílí celá řada podivných organizací, nepochybně také mafií a těží z toho celá řada kriminálních živlů a je velká škoda Evropské unie, že tomu nedokázala zabránit. To, jestli má Muslimské bratrstvo zájem na ovládnutí Evropy, tak to nelze vyloučit,“ podotkl místopředseda ODS Martin Kupka.

To poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna vůči prezidentovým závěrům tak opatrný nebyl. V migrační otázce je podle něj Muslimské bratrstvo jedním z velkých hráčů.

„Muslimské bratrstvo určitě je takovým ideovým motorem celé řady věcí. Vůbec bych tu informaci nepodceňoval,“ uvedl Foldyna.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme