Ondrášek z čela Vězeňské služby odejde, chce ale jiné místo

Pavel Ondrášek začne hledat smír s ministerstvem spravedlnosti. Brigádní generál stál do konce loňského roku v čele Vězeňské služby, jenže pak soud zrušil odvolání Petra Dohnala a ten se vrátil do funkce. Podle ministerstva tím Ondrášek ztratil nárok na ředitelský post, on sám si to však nemyslí. Dnes se vrací do úřadu po dovolené a vzkazuje, že nepodá žalobu, pokud mu ale ministerstvo najde náhradní pozici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Ondrášek

Pavel Ondrášek | Foto: Filip Jandourek

Při návratu Petra Dohnala do ředitelské funkce v prosinci tvrdil ministr spravedlnosti Robert Pelikán z hnutí ANO, že dvojvládí, jaké zažila před dvěma lety policie, nehrozí.

„Já nemám dva ředitele Vězeňské služby, protože Nejvyšší správní soud se ke skutkově právně stejné otázce již v minulosti vyjádřil a konstatoval, že v takovýchto případech zrušením rozhodnutí o odvolání zaniká funkce později jmenovaného ředitele,“ řekl.

Pavel Ondrášek a jeho právní zástupce jsou ale toho názoru, že u Vězeňské služby teď jsou ředitelé dva, a situaci chtějí řešit. Ondrášek na funkci generálního ředitele netrvá. Podle svého advokáta Michala Pokorného se chce s ministrem domluvit na jiné pracovní pozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Ondrášek se stále považuje za šéfa Vězeňské služby. Nahradil Petra Dohnala, který se ale na svůj post vrátil. Ondrášek teď žádá o jiné místo. Více Martin Karlík

„V okamžiku, kdy dojde k dohodě o nějakém odpovídajícím místě, které bude odpovídat kvalifikaci a zkušenostem pana brigádního generála, nic nebrání tomu, aby správní řízení, které je vedeno, proběhlo s co nejvyšší rychlostí a celá věc se vyřešila,“ přibližuje Pokorný.

Ondrášek byl doteď na dovolené, ministerstvo mu ale sdělilo, že nemůže do práce kvůli překážkám pro výkon funkce. Sednout si do stejného křesla, kde už sedí Petr Dohnal, tak neplánuje. Podle advokáta Pokorného by teď v době dvojvládí ale měla všechna rozhodnutí generálního ředitele mít podpisy jak Dohnala, tak Ondráška.

Ministerstvo spravedlnosti však trvá na tom, že jediným ředitelem Vězeňské služby je Petr Dohnal. „Názor ministerstva spravedlnosti se nezměnil. Podle našeho názoru i názoru pana ministra spravedlnosti zůstává generálním ředitelem Vězeňské služby České republiky pan generál Petr Dohnal,“ potvrdila mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Zároveň dodala, že ministr Pelikán v nejbližších dnech ve svém diáři schůzku s Pavlem Ondráškem a jeho právním zástupcem nemá.

Dohnal skončil kvůli Válkové

Petr Dohnal byl generálním ředitelem Vězeňské služby do dubna 2014, kdy ho odvolala tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková z hnutí ANO pro ztrátu důvěry a také proto, že odmítl její verzi reformy vězeňství.

„Jeho představa o provádění vězeňské reformy v první fázi, to znamená změna řídicích procesů, decentralizace některých činností a organizační jednotky věznice, vazební věznice a vůbec přenesení některých činností třeba i na ministerstvo spravedlnosti… Moje představy se s jeho představami rozcházely. On to odmítl, že takto to nejde. Já si naopak myslím, že takto to je a je to jediná možná cesta,“ vysvětlovala.

Petra Dohnala nahradil ve funkci Pavel Ondrášek, Dohnal ale podal rozklad. V prosinci minulého roku pak Městský soud v Praze rozhodnutí o odvolání Dohnala zrušil, a ten se tak vrátil do práce.

Pavel Ondrášek začal hned tvrdit, že u Vězeňské služby nastalo dvojvládí, zároveň ale nabídl jednání o možném řešení celého problému. „Panu ministrovi jsem řekl, že není mým zájmem nějak komplikovat situaci,“ ujišťoval.

Dvojvládí zažila na přelomu let 2013 a 2014 i policie. V křesle policejního prezidenta tehdy seděl Martin Červíček a Petr Lessy. Spor skončil odvoláním Martina Červíčka, který se přesunul na post ředitele policie Královéhradeckého kraje. Na funkci ale rezignoval i Petr Lessy, který se stal policejním atašé v Bratislavě.

Martin Karlík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme