I přes problémy se sněhem bude Jizerská padesátka zážitek, říká organizátor David Douša

Přes problémy se sněhem se tradiční Jizerská padesátka o víkendu pojede. Podle posledních informací organizátorů to ale bude v dost omezené formě a nejslavnější český lyžařský závod tak bude mít padesátku jen v názvu. Člen organizačního výboru David Douša přesto doufá ve spokojené účastníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělé zasněžování. Na snímku sněžné dělo na stadionu v Bedřichově

Umělé zasněžování. Na snímku sněžné dělo na stadionu v Bedřichově | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Závody se nakonec pojedou na zhruba čtyřkilometrovém okruhu. Lyžaře amatéry čekají během pátku, soboty a neděle šestnáctikilometrové závody rozdělené do bloků. Někteří z nich si tak zazávodí i v noci na osvětlené trati.

Existuje nějaká možnost, že by se Jizerská padesátka běžela na původní trati? Kolik by muselo napadnout sněhu?

„Nikdy neříkejte nikdy, ale ta možnost je skutečně minimální. I podle nejoptimističtějších předpovědí bude na trati o víkendu vrstva kolem patnácti centimetrů sněhu, což je pro náš závod málo. My bychom potřebovali minimálně čtyřicet centimetrů, takhle bychom riskovali zničení lyží většiny závodníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Člen organizačního výboru Jizerské padesátky David Douša věří, že i přes problémy se sněhem bude závod vydařený

Většina amatérských závodníků byla připravena na dálkovou trať. Nemohou se cítit dotčeni, když poběží závod, na který většina z nich ani nemusí trénovat?

„My považujeme za úspěch, že se nám podařilo připravit alespoň ten čtyřkilometrový okruh. Současná sněhová vrstva může vypadat optimisticky, ale pro běžecký závod je to opravdu málo. Je třeba si uvědomit, že v minulých týdnech se teplota v ČR pohybovala i kolem 10 stupňů nad nulou.

Setkali jste se s negativními reakcemi závodníků, kteří pojedou jiný závod. Někteří navíc v noci?

„Nejde říct, že by si nikdo nestěžoval. Dávali jsme účastníkům na výběr. Mohou závodit v denních blocích, jejichž kapacita je omezena. Ale už máme obsazeno i dost nočních okruhů. Takže vidíme, že lidé mají zájem o zážitek, kdy se s čelovkou na hlavě projedou večerní jizerskohorskou krajinou.

Nedostatek sněhu provází Jizerskou padesátku v posledních letech. Bylo by možné posunout její pořádáni třeba na únor, kdy je sněhu víc?

„Necháváme si od hydrometeorologického ústavu zpracovat analýzu počasí za posledních dvacet let. Pokud z těchto statistik zjistíme, že by bylo lepší posunout start, oslovíme s tím mezinárodní instituce zastřešující seriály, kterých je Jizerská součástí. Jsme připraveni se rvát o jiný termín.

Jizerská padesátka / Jizerská 50 | Foto: Michal Jindra

Stanislav Zbyněk, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme