Hackeři zřejmě napadli e-mail premiéra Sobotky, korespondenci zveřejnili na webu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD zřejmě čelí dalšímu útoku hackerů. Jak upozornil server Lidovky.cz, tentokrát si za cíl vybrali premiérův soukromý e-mail a jeho obsah zveřejnili na internetu. Případ už vyšetřují kriminalisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Maily se týkaly migrace, dřívějších koaličních jednání, prezidentské kampaně, výběru ředitele Českého rozhlasu, situace kolem české ropy v německých skladech, ale třeba také Sobotkovy osobní hypotéky.

Nacionální hackeři, jak si skupina říká, zveřejnili mimo jiné několik e-mailů premiéra Sobotky a jeho poradce Oty Novotného. Jejich korespondence se týká třeba migrační krize, ale i poměrů ve straně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hackeři si zřejmě zasedli na premiéra Sobotku. Poté, co mu na sklonku roku nabourali twitterový účet, se mu zřejmě vloupali do emailové schránky. Mluvil o tom Radek Holý z Národního centra pro kybernetickou bezpečnost

V jednom e-mailu například poradce Novotný premiérovi píše: „Svou politikou ztrácíme to nejlepší, co máme. To ponecháme stranu Chovancovi a obyčejným technologům moci? Tohle nesmíme.“

Obsah mailů se podle serveru Lidovky.cz objevil na extremistickém webu, který si již dříve získal pozornost podporou norského atentátníka Anderse Breivika. Mezi zveřejněnými zprávami je i komunikace premiéra s bankovní poradkyní ohledně Sobotkovy hypotéky.

Úřad vlády zatím pravost zpráv nepotvrdil. Mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová nicméně Radiožurnálu řekla, že kriminalisté už se útokem zabývají. „V tuto chvíli však nemůžeme uvolnit další informace,“ dodala.

Příliš jednoduché heslo?

Soukromá schránka Bohuslava Sobotky je registrovaná na portálu Seznam. Podle jeho mluvčí Ireny Zatloukalové nešlo přímo o hackerský útok - nikdo se totiž do e-mailů nenaboural, ale nějakým způsobem zjistil heslo.

„Ať už to bylo tím, že heslo je moc jednoduché, anebo to mohlo být tím, že došlo k nějakému sociálnímu inženýrství a díky němu došlo právě k prozrazení hesla, případně k napadení počítače virem, který potom používá to heslo,“ řekla Zatloukalová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hackeři napadli e-mail premiéra Bohuslava Sobotky. Podrobnosti zjišťoval Martin Karlík

Sobotka není jediný, jehož soukromé e-maily se dostaly na internet.

Stejný web už v minulosti zveřejnil korespondenci teologa Tomáše Halíka, bývalých ministrů pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové a Michaela Kocába nebo lidí z různých občanských inciativ, které jsou nakloněné uprchlíkům, homosexuálům a muslimům.

Loni v prosinci hackeři zaútočili i na premiérův twitterový účet. Falešné tweety, které volaly po boji proti uprchlíkům a označovaly je za invazní armádu, zůstaly na profilu předsedy vlády přibližně sedm hodin. Vzkazy obsahovaly i odkazy na články a videa podněcující strach z uprchlíků a nenávist vůči nim.

ČRo, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme