Stát loni hospodařil se schodkem 63 miliard, což je nejlepší výsledek od roku 2008

Státní rozpočet skončil loni se schodkem 62,8 miliardy Kč, což je o 37,2 miliardy méně, než poslanci schválili. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) jde o nejlepší výsledek hospodaření od roku 2008. Předloni byl schodek rozpočtu 77,8 miliardy korun a příjmy rozpočtu byly o 101 miliard nižší než loni. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si myslí, že vláda zbytečně rozhazuje a schodek by měl být ještě nižší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Investiční pobídky nesmějí v kategorii vyspělejších států, což je v tomto případě i Česká republika, překročit 25 % nákladů

Investiční pobídky nesmějí v kategorii vyspělejších států, což je v tomto případě i Česká republika, překročit 25 % nákladů | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Naše předpoklady, že se dostaneme kolem 70 miliard korun, se naplnily. Bylo to dáno tím, že jsme významně zlepšili práci finanční a celní správy. A hlavně jsme extrémně dobře plnili čerpání evropských fondů,“ řekl ministr financí.

Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply o 100,7 miliardy na 1,24 bilionu korun. Celkové výdaje meziročně stouply o 86 miliard na 1,3 bilionu.

K výsledkům rozpočtu pomohlo podle ministerstva financí také oživení ekonomik. To se projevilo ve větším výběru daní včetně sociálního pojištění, který se tak zvýšil o 48,7 miliardy na více než jeden bilion korun. Bez pojistného na sociální zabezpečení daňové příjmy rozpočtu stouply o 27 miliard na 597 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci Jan Volný (ANO) a František Laudát (TOP 09) diskutovali o schodku hospodaření státu v loňském roce

Příjmy z daní byly podle Babiše přitom ovlivněny negativně řadou jednorázových položek, jako byly úpravy sazeb DPH, zvýšení slev na děti nebo navrácení slevy pro pracující důchodce. Celkem opatření a změny v legislativě snížily daňové příjmy o více než 22 miliard korun. Například u navrácení slevy pro pracující důchodce to bylo 5,2 miliardy.

Bývalý ministr financí a nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se ale domnívá, že by výběr daní měl být v době konjunktury ještě vyšší. „Tempo výběru daní zaostává za tempem růstu spotřeby a ekonomiky,“ řekl Kalousek.

Podle Kalouskova stranického kolegy a místopředsedy hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Františka Laudáta efektivita výběru daní klesá od nástupu Sobotkovy vlády kvůli její údajně represivní daňové politice. „Pod čím větším tlakem až psychologickým terorem, co je za pochybení čeká, lidé jsou, tím méně platí daně,“ soudí Laudát.

Firmy odvedly na dani z příjmu o 10 miliard víc

Na dani z příjmu firem stát podle resortu financí získal loni meziročně o 10,2 miliardy více, celkem 99,6 miliardy korun. Proti schválenému rozpočtu byl příjem z této daně o 10,6 miliardy korun vyšší.

Andrej Babiš | Foto: ANO 2011 Oficiální Facebook

Na dani z přidané hodnoty (DPH) rozpočet inkasoval 236,6 miliardy korun, což je meziročně o 6,4 miliardy korun více. Schválený rozpočet počítal s poklesem výběru.

„Pokud by byly vyloučeny všechny vlivy snižující inkaso DPH a také vliv umělého navýšení meziroční srovnávací základny, potom by inkaso bylo meziročně vyšší o zhruba 17 miliard korun,“ uvedlo ministerstvo financí.

Babiš upozornil, že z daní dostanou letos také více peněz obce a kraje, celkem o 10,2 miliardy korun. Obcím náleží ve srovnání s rokem 2014 o 7,5 miliardy více, celkem 141,9 miliardy korun. Krajům připadne 52,6 miliardy, tedy o 2,7 miliardy korun více.

Evropské peníze podle Babiše čerpat umíme

Zásadní loni pro výsledek státního rozpočtu i vývoje ekonomiky bylo podle Babiše zlepšení čerpání peněz z fondů EU a investice. „Investice jsme meziročně navýšili o 64 miliard a deblokovali jsme peníze z Evropy,“ prohlásil Babiš. Loni stát podle ministerstva dostal na příjmové účty týkající se fondů EU 139,7 miliardy korun, zatímco předloni to bylo 89,5 miliardy korun.

„Nesouhlasím, že jsme něco zanedbali z hlediska evropských fondů,“ uvedl ministr. Nedostatečné čerpání peněz z eurofondů přitom v pondělním rozhovoru pro Český rozhlas Plus kritizoval prezident Miloš Zeman.

V oblasti výdajů Babiš upozornil, že nárůst o téměř 86 miliard je způsoben především výrazným zvýšením investičních výdajů nebo i výdajů na bezpečnost. Zatímco předloni podle něj šlo na investice 111,5 miliardy Kč, loni to bylo 176,6 miliardy korun.

Podle Kalouska vláda populisticky rozdává

Pro letošní rok ministerstvo financí naplánovalo schodek 70 miliard korun. V roce 2017 by měl klesnout na 60 miliard korun a v roce 2018 jej ministerstvo financí plánuje na 50 miliard korun. „Jsme na počátku cesty směřující k vyrovnanému rozpočtu a snižování dluhu,“ dodal Babiš.

Fakt, že Babiš plánuje na letošní rok vyšší schodek, než byl reálný loňský, kritizuje exministr financí Kalousek. „Mimořádné příjmy, které plynou z mimořádného růstu, vláda nemíní šetřit, ale míní je populisticky rozdat na všechny strany,“ řekl předseda TOP 09.

„Pan ministr, ministerstvo financí a vláda předpokládá, že konečný výsledek zase může být významně lepší. Nicméně je tam zapojena spousta prorozvojových a investičních prvků, které je potřeba do rozpočtu zavádět, aby se napravilo nesmyslné škrtání kolegů z minulých vlád,“ řekl o návrhu schodku rozpočtu na letošní rok místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Jan Volný (ANO).

Schodek státního rozpočtu | Foto: Český rozhlas

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme