Před soudem v Turecku stanou členové opozice obvinění z pokusu o převrat

V Istanbulu začíná proces s příslušníky opozice, kteří jsou obviněni z pokusu o státní převrat v roce 2013. V nepřítomnosti bude souzen i duchovní Fethullah Gülen. Tento ostrý kritik prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se skrývá ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podporovatelé Gulenova hnutí protestovali proti obsazení opozičních médií

Podporovatelé Gulenova hnutí protestovali proti obsazení opozičních médií | Zdroj: Reuters

Úřady viní duchovního Gülena a jeho příznivce z vytváření „paralelních státních struktur“ v Turecku a z pokusu o státní převrat.

V roce 2013 vypukl korupční skandál, do kterého byl údajně zapleten i samotný Erdogan a lidé z jeho okolí. Turecký prezident ale tvrdí, že důkazné telefonní nahrávky byly vykonstruované právě Gülenovými stoupenci.

Následovaly čistky v policii, na soudech a prokuratuře. Teď stane téměř sedm desítek prezidentových údajných odpůrců před soudem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před soudem v Turecku stanou členové opozice obvinění z pokusu o převrat

Jde vesměs o vysoce postavené osoby. Obviněni jsou tito lidé z toho, že se snažili diskreditovat vládu a uchopit moc.

74letý Fethullah Gülen je islámský myslitel, filantrop a duchovní vůdce náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů z celého světa.

V roce 2008 se umístil na prvním místě v anketě o nejvýznamnější intelektuály současnosti pořádané americkým časopisem Foreign Policy.

Ve 140 zemích fungují Gülenovy školy, kde se vzdělávají mladí umírnění muslimové. Jen v Turecku jich bylo zřízeno na 300 a prošla jimi řada příslušníků elit – soudci, prokurátoři, učitelé i novináři. Kritici ovšem upozorňují, že hnutí má v některých ohledech charakter náboženské sekty.

V Turecku se ke Gülenovu hnutí hlásí zhruba 15 procent obyvatel. Právě z jeho řad přicházejí podle Erdogana do státních orgánů i redakcí lidé, kteří chtějí prezidenta svrhnout.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme