Rozsah násilí na ženách v Kolíně nad Rýnem o silvestrovské noci šokoval vládu

Policie v Kolíně nad Rýnem stále pátrá po skupině mladých mužů, kteří o silvestrovské noci před hlavním nádražím sexuálně napadali ženy. Skutečný rozsah nočního násilí se ukázal až několik dní po Silvestru, kdy napadané a také okradené ženy podaly trestní oznámení. Policie jich má už více než 90. Excesy v Kolíně šokovaly německou vládu, která žádá tvrdý postih.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní vůz před hlavním nádražím v Kolíně nad Rýnem

Policejní vůz před hlavním nádražím v Kolíně nad Rýnem | Zdroj: ČTK

"Osahávali nás na intimních místech, po celém těle," popisuje incident německé televizi ARD jedna z obětí. Bylo to prý odporné, protože se nemohla bránit. Údajně kolem ní stála stovka mužů.

Policie přitom na Nový rok zveřejnila na svých stránkách tiskovou zprávu, že Silvestr byl víceméně poklidný. Až když začala přicházet trestní oznámení, bilanci změnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie v Kolíně nad Rýnem pátrá po pachatelích silvestrovských útoků na ženy. S podrobnostmi se přihlásil zpravodaj Pavel Polák

U nádraží policisté zasahovali už před silvestrovskou půlnocí kvůli tomu, že tam někteří účastníci oslav odpalovali rachejtle do lidí, a prostor vyklidili. K sexuálním útokům ale došlo až kolem jedné hodiny a v tu chvíli policisté na místě nebyli.

Kolínské policejní prezidium už přiznalo selhání. Na celou silvestrovskou noc bylo ve městě vyčleněno 200 policistů, což prý bylo příliš málo. Vedení policie zároveň připouští, že dopadnout pachatele bude velmi obtížné.

Z kamerových záznamů je patrné, že se jednalo o řádově desítky mužů původem ze severní Afriky. Zatím se neví, zda to byli žadatelé o azyl, nebo občané Německa s migrační minulostí.

Ministr vnitra Thomas de Maiziere varoval před paušálním obviňováním uprchlíků. Nicméně viníky je podle něj potřeba najít a tvrdě potrestat. To samé žádá i kancléřka Angela Merkelová.

Různé zlodějské gangy se kolem kolínského nádraží pohybují už delší dobu, podobně rozsáhlý případ ale Kolín nad Rýnem ani celé Německo nepamatuje.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme