Poslankyně KSČM Semelová míří k soudu kvůli výrokům o Miladě Horákové

Soud začne poprvé řešit žalobu na poslankyni KSČM Martu Semelovou kvůli jejím výrokům na adresu Milady Horákové. Žalobu na ochranu osobnosti na ni i její stranu podal právník Michal Kincl z TOP 09. Semelová předloni v České televizi zpochybnila, že přiznání Milady Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu z 50. let minulého století byla vynucená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marta Semelová (KSČM)

Marta Semelová (KSČM) | Foto: Tomáš Adamec

„Bylo to v té době, já to považuji za nešťastné, nicméně Milada Horáková se přiznala ke všemu, ke své činnosti. Dost pochybuji o tom, že to byla vynucená přiznání. V každém případě je to záležitost, která je smutná,“ řekla v pořadu Hyde Park Marta Semelová o popravené Miladě Horákové.

Odmítla také, že by obsazení Československa v roce 1968 bylo okupací, podle ní šlo o internacionální pomoc.

Poslankyně KSČM se následně hájila svobodou projevu: „Je tady svoboda projevu, pokud tady bude potlačováno myšlení a svoboda projevu, tak se asi o demokracii dá těžko mluvit. Ale je to potom samozřejmě na rozhodnutí soudu," podotkla Semelová pro Český rozhlas.

Soud zamítl žalobu na KSČM a Semelovou kvůli výrokům o Horákové a roku 1968

Číst článek

Žalobu na ochranu osobnosti na poslankyni i na její stranu podal brněnský advokát a zastupitel TOP 09 Michal Kincl. Uvedl, že tyto výroky ho jako občana šokovaly. Obdobná vyjádření podle něj předcházela i uchopení moci komunistickou stranou v roce 1948.

K žalobě navíc přistupuje jako vedlejší účastník řízení i europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina.

„Moji osobu jakožto žalobce bude v tom řízení procesně podporovat; on má k dispozici plnou paletu možných procesních úkonů, má možnost se k té věci vyjádřit. Inženýr Štětina tvrdí, že má právní zájem na výsledku toho řízení a to ten, že byl zasažen v podstatě obdobným způsobem jako já,“ řekl Kincl.

Výroky Marty Semelové už dříve řešila policie, ta ale konstatovala, že její vystoupení nebylo trestným činem.

ČRo, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme