Vodíková puma by zvýšila útočný potenciál KLDR, shodují se experti

Severní Korea tvrdí, že úspěšně otestovala svou první vodíkovou pumu. Zahraniční zpravodajské služby to ale nepotvrdily. Seismologové zaznamenali pouze otřesy. Pokud by to ale byla pravda, podle odborníků by vodíková puma útočný potenciál severokorejského režimu podstatně zvýšila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé na železniční stanici v jihokorejském Soulu sledují televizní zprávy o oznámení KLDR o úspěšném testu vodíkové pumy

Lidé na železniční stanici v jihokorejském Soulu sledují televizní zprávy o oznámení KLDR o úspěšném testu vodíkové pumy | Zdroj: ČTK

Vodíková bomba není založená na štěpné reakci plutonia nebo uranu, ale naopak využívá jadernou syntézu lehčích prvků, pro kterou slouží jaderná exploze jen jako roznětka.

„To je vlastně termojaderná reakce, která je do značné míry podobná reakcím, které probíhají například uvnitř Slunce,“ vysvětluje Zbyněk Dubský ze Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Seismologické otřesy odpovídají testu klasické atomové bomby, nikoli vodíkové, informoval komentátor ČRo Milan Slezák

„Energetická účinnost je vlastně větší, takže tato zbraň má z hlediska potenciálu ničivější účinky než klasická jaderná bomba.“

Vodíková puma má řádově tisícinásobně vyšší účinek, než jaký měla bomba svržená na Hirošimu. Jako první ji sestrojili Američané v 50. letech a dnes ji mají v arzenálu všechny velké jaderné mocnosti.

Jihokorejské tajné služby však zpochybnily, že za dnešní zkušební explozí byla skutečně vodíková puma. Pokud by ji Severokorejci opravdu získali, byla by nebezpečná nejen účinkem, ale i použitelností.

KLDR oznámila úspěšný test vodíkové pumy. Ověření potrvá několik dní

Číst článek

Pro své menší rozměry se totiž dá snáze vložit do hlavice rakety. Severokorejcům se přitom už podařilo dostat třístupňovou raketou na oběžnou dráhu svůj první satelit, takže teoreticky by mohli zasáhnout cíle tisíce kilometrů daleko.

„Severní Korea, pokud chce s tímto operovat v rámci bohužel mnohdy vydírání mezinárodního systému, tak klade důraz na to, aby ukázala, že má nejen jaderné hlavice, ale že má i nosiče,“ dodává odborník na mezinárodní bezpečnost Zbyněk Dubský.

Podle odhadů odborníků má Severní Korea dostatek plutonia na výrobu 8-12 jaderných náloží toho staršího typu. Navíc se ale snaží vyvinout zařízení na obohacování uranu. A teď tedy dokonce tvrdí, že má vodíkovou bombu.

Znepokojený svět

Pokud se potvrdí, že Severní Korea skutečně provedla jaderný test, bude to podle Evropské unie hrubým porušením mezinárodního práva - oznámila to šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

Ohlášení jaderné zkoušky už odsoudila většina světových mocností, včetně Spojených států, Francie, Ruska, Británie nebo Číny. Jak řekl briský ministr zahraničí Philip Hammond, o věci jednal s Čínou. Obě země se shodly na tom, že by případně bylo možné zpřísnit sankce proti Pchjongjangu. Čína přitom je nejbližším partnerem Severní Koreje.

Washington prověřuje informace KLDR o testu vodíkové pumy, je připraven k reakci

Číst článek

Test ze všech nejvíc znepokojil sousední Japonsko a Jižní Koreu. Obě země svolaly krizové štáby.

Mluvčí jihokorejského ministra obrany Kim Min-sjuk potvrdil, že armáda jeho země je v maximální pohotovosti a připravena odpovědět.

Také Moskva čeká na ověření zpráv o tom, že Severní Korea provedla pokusný výbuch vodíkové bomby. Pokud se test potvrdí, bude to hrubým porušením norem mezinárodního práva, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

Podobné kroky hrozí zostřením situace na Korejském poloostrově, která má i bez toho potenciál vojensko-politické konfrontace, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

„Vyzýváme všechny zúčastněné strany, aby zachovaly maximální zdrženlivost a vyvarovaly se kroků, které by mohly vyvolat nekontrolovatelný růst napětí v severovýchodní Asii.“

Rusko je podle Zacharovové zastáncem diplomatického řešení problémů Korejského poloostrova v rámci šestistranného vyjednávacího procesu.

Severni Korea (KLDR) - jaderný program | Foto: Český rozhlas

mkp, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme