Kupujete ryby? Tak raději čerstvé mořské, ulovené v oceánu

6. leden 2016
Jak správně nakupovat

Všechny ryby řadíme mezi zdraví prospěšné potraviny. Češi jich ale stále jedí málo. Možná i proto, že nevědí, jak si mezi nimi vybrat. Podle čeho byste tedy měli ryby vybírat?

Výživoví poradci doporučují jíst ryby dvakrát týdně. Velikost porce by přitom měla být zhruba 200 gramů. Mořské ryby jsou vhodné pro všechny, kdo netrpí alergií na ně. Jsou větším zdrojem omega 3 mastných kyselin a jódu než ryby sladkovodní, které mají omega 3 mastných kyselin oproti mořským rybám v průměru asi jen třetinu. Omega 3 mastné kyseliny působí například jako prevence srdečně cévních onemocnění, nebo také pozitivně ovlivňují rozvoj mozku.

Ani sladkovodní ryby ale nemusíme zavrhovat, do zdravého jídelníčku patří. Konkrétní složení živin v rybách kolísá nejen podle toho, jestli se jedná o ryby sladkovodní nebo mořské, ale i podle toho, o jaký druh ryby se jedná.

Profesorka Ing. Jana Dostálová, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju, říká: „Já bych doporučovala našeho kapra. Dokonce v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) spolupracovali s Výzkumným ústavem rybářským, kde šlechtí kapra, který má vyšší obsah těch pozitivních mastných kyselin..“

Čím více mají mořské ryby tuku, tím lépe!

Zajímavé je, že u mořských ryb neplatí to, co u ostatního masa – tedy, že čím méně tuku, tím lépe. Pro mořské ryby je to naopak: čím více tuku mají, tím více omega 3 mastných kyselin z nich do našeho těla získáme.

Mořský vlk, ryby, maso, jídlo, gastronomie

Pozor, nepleťte si to ale s tepelnou úpravou ryb. Češi ryby většinou smaží a tuk, na kterém se smaží, rozhodně pro tělo nic moc dobrého není. Pomohlo by trochu v kuchyni zaexperimentovat a naučit se ryby upravovat například pečením.

Chlazené nebo mražené ryby?

Jestli můžete, upřednostněte ryby chlazené, jsou čerstvější. Bývají ale dražší a jejich nabídka je menší než u ryb mražených. Protože je ale zmrazování velice šetrný způsob uchovávání potravin, je rozdíl z hlediska obsahu výživových látek v rybě chlazené nebo mražené v našich podmínkách nevelký.

U mražených ryb je ale bezpodmínečně nutné si pohlídat, kolik je v rybě vody, protože někteří výrobci velice rádi prodávají vodu za cenu svaloviny... Obdobně to platí u takzvaných rybích prstů, kde často maso tvoří jen 30 % výrobku, zbytek je "obal".

Množství vody zjistíte na obalu, z uvedeného surovinového složení. Na obalu jsou i další údaje: jestli jde o rybu z farmového chovu nebo rybu ulovenou, popřípadě ve které oblasti byla ryba ulovena.

K čemu je to dobré? Ryby žijící ve volné přírodě se stravují jinak než ryby, které jejich chovatelé přikrmují. Ryby z volného moře tak mají více zdraví prospěšných látek. Oblast lovu pomůže v orientaci těm, kteří nechtějí jíst ryby s větším obsahem takzvaných kontaminantů, tj. ryb pocházejících ze znečištěnějších vod, například z Baltského moře.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio