Soud potrestal 13 let staré bombové hrozby na Olomoucku, pachatel se udal sám

Na šest let do vězení poslal soud muže, který v roce 2003 vyhrožoval na Olomoucku odpálením výbušnin. Tehdy osmnáctiletý Ondřej Staněk požadoval deset milionů korun, které mu policie na 25 místech Moravy shodila z vrtulníku. Peníze si ale nevyzvedl. Případ zaměstnal bezpečnostní složky v celém kraji, řešil se i na celostátní úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před olomouckým krajským soudem stanul Ondřej Staněk, obžalovaný z vydírání

Před olomouckým krajským soudem stanul Ondřej Staněk, obžalovaný z vydírání | Zdroj: ČTK

Případ se dostal před senát Krajského soudu v Olomouci po 13 letech. Policie totiž pachatele nedopadla. Staněk se loni udal sám, těsně před promlčením činu.

Soudce Aleš Vašků označil případ za specifický. „Polehčujícím je to, že se obžalovaný doznal a pomohl k objasnění trestné činnosti. Nebýt toho, že by nepřišel na policii, nikdo by na to nepřišel. Trestný čin navíc spáchal ve věku blízkému mladistvého,“ uvedl.

„Na druhou stranu šlo o naplánovanou a promyšlenou trestnou činnost. Byl to enormně nebezpečný trestný čin vydírání,“ podotkl Vašků.

Staňkovi původně hrozilo až 12 let vězení. Soudu dnes řekl, že šlo o chybu, které se dopustil ve stresu. Svého jednání litoval.

„Dopustil jsem se chyby. Snažil jsem se získat peníze, které by mě izolovaly od stresových faktorů především v osobním životě. S časovým odstupem jsem dospěl k názoru, že bych se musel zbytek života stydět, kdybych se nepřiznal,“ prohlásil Staněk.

Ondřej Staněk (vlevo) zaslal podle obžaloby v roce 2003 policii dopis, ve kterém žádal 10 milionů korun a hrozil odpálením výbušnin | Foto: ČTK

Trest si má odpykat v mírnějším typu věznice s dozorem. Obhájce žádal zproštění, muž se prý nedopustil škody velkého rozsahu, a čin by tak byl již promlčen. Obě strany si po vynesení verdiktu ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Podle obžaloby muž poslal poštou olomoucké policii v březnu 2003 výhružný dopis, v němž žádal deset milionů korun. Peníze mu měli policisté shodit 20. března z vrtulníku na jím zadaných 25 místech.

Vyhrožoval přitom, že pokud se tak nestane, nechá o čtyři dny později v hustě obydlených místech kraje explodovat několik nástražných výbušných systémů. Pro výraznění hrozby Staněk nastražil na železniční most v Olomouci téměř půlkilogramovou výbušninu, kterou si vyrobil podle návodu na internetu. Podle obžaloby však systém nebyl plně funkční.

Vyděrači policie peníze shodila v balíčcích po 400 tisících, jak Staněk požadoval. Peníze si nakonec nevzal, svou roli prý sehrál strach i medializace celého případu.

Olomoucký kraj tehdy kvůli vyhrůžkám zavedl mimořádná bezpečnostní opatření. Tehdejší hejtman Jan Březina lidem doporučil, aby se v inkriminovaný den vyhýbali místům s velkou koncentrací lidí. Požádal i nemocnice, aby byly připraveny na případný nápor zraněných.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme