V teplických hernách nepřibude od letoška žádný automat. Magistrát vyhlásil stop stav

6. leden 2016

Herny v Teplicích mají letos stop-stav. Od magistrátu už nedostanou povolení na žádný herní automat. Zaručuje to nová vyhláška, podle které budou od příštího roku moci být ve městě pouze kasina s živou hrou.

Omezování hazardu je současný trend. Teplice nezakázaly herny plošně, protože jinak by, podle primátora Jaroslava Kubery, pokud by šlo o zákaz ze dne na den, hrozily městu žaloby.

Od přijetí vyhlášky MZ, tj. 11. prosince 2015 už úřad nevydává nová povolení na výherní automaty - povolení má obvykle platnost jeden rok, letos tedy povolenky doběhnou.

Ministerstvo financů musí při povolování loterijních terminálů respektovat vyhlášku města, dá se tedy očekávat, že výraznější úbytek heren ve městě se projeví až za rok. Jde také o peníze – za loňský rok na poplatcích za výherní automaty získalo město kolem 100 milionů korun, letos počítají s tím, že tato částka klesne na zhruba 70 milionů a odhady pro rok 2017 hovoří o 40-60 milionech.

V Teplicích je v současnosti 67 heren a 22 kasin s takzvanou živou hrou, jako je ruleta, nebo black jack. V těchto zařízeních je přes 1.500 herních přístrojů – tedy přibližně jeden stroj na 32 obyvatel. Teplice chtějí jejich počet snížit na třetinu – výherní automaty zůstanou pouze v kasinech.

Výherní automat

Proč město nezakázalo veškerý hazard a zůstanou jen kasina?

Jde o peníze. V kasinech hrají především zahraniční hosté z lázní. Město podmínilo výherní automaty nutností živé hry - jinak nebude možný přístup k automatům. Přitom ani dnes není v teplických kasinech živá hra po celou otevírací dobu.

V kasinech je také možná lepší kontrola – musí vést evidenci hostů podle občanských průkazů, mít kamery i na stoly a uchovávat z nich záznamy.

Ministerstvo financí dává licenci na kasina pouze velkým firmám, které mají víc než 100milionový základní kapitál a které musí ministerstvu složit jistotu ve výší 20 milionů.

Dá se tedy předpokládat, že zaniknou menší herny, které za sebou nemají velkou firmu, pokud se tedy během letoška s nějakou nedohodnou.

Spustit audio