Přes Öresundský most jezdí lidé po víc než půl století opět s pasem. Zvykají si neradi

Už tři dny vytahují cestující v Kodani pasy při cestě na druhou stranu Öresundské úžiny. Kontroly dokladů zavedlo Švédsko, aby omezilo počet migrantů přicházejících směrem z Dánska. Řadě lidí se to nelíbí. Myslí si, že kontroly u mostu, který měl obě části Skandinávie natrvalo spojit, nepřinesou oblasti nic dobrého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kontrola dokladů na zastávce vlaku u letiště Kastrup v Dánsku. Zastávka je poslední před Öresundským mostem vedoucím do Švédska

Kontrola dokladů na zastávce vlaku u letiště Kastrup v Dánsku. Zastávka je poslední před Öresundským mostem vedoucím do Švédska | Zdroj: ČTK

Kontroly pociťují zejména lidé, kteří touto cestou denně jezdí z Dánska či Švédska do sousední země za zaměstnáním.

„Když všechno půjde dobře, zpoždění na cestě bude jen 60 minut, ale stačí jakýkoli zádrhel a zdržíte se mnohem déle. Lidé dojíždějící za prací považují kontroly za novou Berlínskou zeď a celé oblasti to nepřinese nic dobrého,“ říká šéf asociace takzvaných pendlerů z Kodaně Michael Randropp.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o kontrolách na Öresundském mostě mezi Dánskem a Švédskem natočil redaktor Vojtěch Berger

Jeho obavy sdílí i dánská vláda. Do oblasti kolem Malmö a Kodaně se hodně investovalo, zlepšovala se infrastruktura a celý region se prezentoval jednotně, bez ohledu na to, že ho rozděluje moře.

Pasové kontroly tu lidé zažili naposledy koncem 50. let minulého století, než skandinávské země podepsaly pasovou unii. Teď se povinnost ukázat doklady opět vrátila.

„Všichni musí vystoupit z vlaku, jít nahoru, projít kontrolou, kterou neprovádí policie, ale soukromá bezpečnostní firma – má na sobě napsáno Security – a jediné, co je zajímá, je pas či jiná legitimace. Může to snad být i řidičský průkaz, ale nejlepší je pas, prostě s fotkou,“ popsala rutinu na kontrolním stanovišti u letiště Kastrup Marta Nachtman Josephsennová, Češka žijící v Kodani.

Dánský premiér Lars Løkke Rasmussen v reakci na švédské kontroly vyhlásil podobné opatření i na hranicích s Německem.

Kontroly uvnitř Schengenu mají trvat jen nezbytně nutnou dobu

Číst článek

„Je to jasný signál, že Evropská unie musí chránit svoje vnější hranice. Jestli to neudělá, přijdou Evropané nejenom o svobodné cestování, ale jednou i o blahobyt a hospodářský růst,“ varoval.

Pasy směrem z Německa bude Dánsko kontrolovat zatím jen do příštího týdne, a to namátkově.

Dánskem sice doteď většina migrantů jen procházela a proti Švédsku evidovala Kodaň mnohonásobně méně žádostí o azyl, dánský kabinet se však spoléhá na podporu protipřistěhovalecky laděné Lidové strany, a v rámci politických dohod jí vychází vstříc právě v oblasti migrace.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme