Ve fotbale se chystá rok trenérských rošád, nejlukrativnější destinací je jednoznačně Anglie

Představením někdejšího fotbalového génia Zinédina Zidana jako nového kouče Realu Madrid všechno teprve začalo. Chystá se rok velmi bohatý na trenérské přesuny. Pro velká a uznávaná jména z celé Evropy stále více platí, že nepřekonatelným lákadlem je bohatá a fotbalu oddaná Anglie. Přitažlivost je to vzájemná, i Premier League po cizincích prahne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novy trenér Realu Madrid bývalý vynikající hráč Zinedine Zidane

Novy trenér Realu Madrid bývalý vynikající hráč Zinedine Zidane | Zdroj: Reuters

Ještě před čtvrt stoletím přitom bylo tohle spojení senzační novinkou. Slovák Jozef Vengloš, trenérský asistent mistrů Evropy z Bělehradu, se stal po mistrovství světa 1990 v Aston Ville prvním koučem v nejvyšší anglické soutěži narozeným jinde než v Británii nebo Irsku.

Teď jako by směřování kontinentálních trenérských es do Premier League bylo fyzikální zákonitostí. A ještě si o tamní angažmá otevřeně říkají. Jsou si zkrátka jistí, že ho dostanou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalová Anglie zažívá v posledních letech příliv zahraničních trenérů, další možná přijdou

„Je to naprosto jednoduché,“ říká Pep Guardiola o tom, proč nevyužil možnost prodloužit smlouvu, která mu v Bayernu Mnichov končí v létě.

Chce si vyzkoušet práci v Premier League. Kdyby mu bylo 55 nebo 60, tak by prý zůstal, dokud by mu v Bayernu neřekli dost. Ale ve čtyřiačtyřiceti se cítí mladý a nechce s trénováním skončit. Chce si zažít, jaké to je vést mužstvo v Anglii.

Slavný Katalánec není první, kdo dobrovolně opouští lukrativní bundesligovou adresu, aby zakusil magickou atmosféru fotbalu v Premier League. Jürgen Klopp to z Dortmundu do Liverpoolu zvládl i s několikaměsíčními prázdninami a počkal si, až bude na některé z vyhlášených adres místo.

Guardiola volí podobnou taktiku. I když některá anglická média tvrdí, že už teď je hotovou věcí dohoda mezi ním a Manchesterem City.

Rafael Benítez skončil u fotbalistů Realu. Nahradí ho Zinédine Zidane

Číst článek

Nejpozději v létě budou špičkového trenéra hledat i v dalším slavném klubu, v Manchesteru United. S tím počítá José Mourinho, který měl podle respektovaného britského fotbalového novináře Johna Crosse v minulých dnech nabídku z Madridu. Touží ale zůstat v Anglii, a tak se šance v Realu dočkal Zinedine Zidane.

„Myslím, že nejdůležitější je mít blízko k hráčům. Mám odpovědnost za tým. Za to, aby všechno fungovalo. To vyžaduje mít se všemi bezproblémové vtahy. A v první řadě s hráči, samozřejmě,“ prohlásil Zidane.

Nezní to jako slova na prestižní a těžkou misi připraveného trenérského génia. Ale třeba Real najde svého Guardiolu a Zidane v Madridu odstartuje kariéru úspěšného kouče, co jednou vyroste pro anglické kluby. Španělsko se tak definitivně stane manažerskou přípravkou pro Premier League.

Jan Kaliba, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme