Liberecký kraj má konečně první lůžkový hospic. Na jeho slavnostní otevření přijel i Miloš Zeman

6. leden 2016

Nový lůžkový hospic funguje od úterý 5. ledna v Liberci. Zařízení, kde pečují o nevyléčitelné nemocné pacienty, je první svého druhu v Libereckém kraji. Na jeho slavnostní otevření přijel i prezident republiky Miloš Zeman.

Prezident Miloš Zeman, který přijel na slavnostní otevření libereckého hospice, rozšíření sítě zařízení pro nevyléčitelně nemocné vítá. Stát by měl podle něj umožnit lidem důstojné umírání.

Komu bude liberecký hospic konkrétně sloužit, to vysvětluje jeho ředitelka Taťána Janoušková.

„Je to určeno pro klienty, jejich lékař indikuje to, že může být naším klientem. Máme tu 28 jednolůžkových pokojů a nabízíme takové to zdravotně-sociální poslední doprovázení.“

Kromě kamenných hospiců funguje v Česku, a tedy i v Libereckém kraji, domácí péče. Tato síť služeb ale není podle Taťány Janouškové dostatečná.

„Je to pokryto málo. Ta domácí péče má totiž krátký dojezd – zhruba 30, 40 kilometrů. A když si vezmete, že je v Liberci, pak v Praze a nejblíž od nás je v Hradci, tak tam ten dojezd nestačí. Jsem přesvědčená o tom, že by každý okres potřeboval svůj vlastní mobilní hospic.“

Lůžkový hospic v Liberci je v bývalém sirotčinci. Více než sto let starou budovu získal k rekonstrukci Liberecký kraj v roce 2013, připomíná hejtman Martin Půta za Starosty a nezávislé.

„Měli jsme k dispozici studii a vlastně nás čekal rok a půl příprav a pak rok a půl stavby, která nebyla úplně jednoduchá, protože starého objektu je vždy komplikovanější než stavba nového. Jsem ale rád, že jsme se tou cestou vydali, protože ten objekt má v sobě více než 100 let historie, kdy sloužil jako sociální zařízení. Myslím si, že těch vynaložených 108 milionů korun jsou dobře vynaložené peníze…“ dodává hejtman Libereckého kraje.

autor: sas
Spustit audio