Arnaud Desplechin: Moje filmy jsou pátráním po příčinách chování svých postav

6. leden 2016
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Catherine Deneuve, Matthieu Amalric, Benicio del Toro nebo Emmanuelle Devos jsou některé z hereckých hvězd, se kterými natáčel francouzský režisér Arnaud Desplechin. Ten uvedl v Česku na sklonku loňského roku film Tři vzpomínky.

Rozhovor pro Slovo o filmu, který vznikl při Desplechinově návštěvě na Festivalu francouzského filmu v Praze, jsme vysílali 6. ledna 2016 od 17:00. V něm režisér mluví o pádech svých postav, spolupráci s herci, využíváním širokého spektra filmových postupů i inspiraci Milošem Formanem. Nalaďte si Vltavu, nebo si poslechněte záznam online.

Arnaud Desplechin je specialista na komorní psychologická dramata. Jeho debut se jmenoval Učená pře aneb Můj pohlavní život (1996) a objevil se v něm Paul Dedalus, postava která Arnauda Desplechina provází od té doby už několikátým filmem. Následující filmy Esther Kahn (2000), Králové a královna (2004), Vánoční příběh (2008) i novinka Tři vzpomínky byly vždy uvedeny v Cannes, nebo výjimečně v Benátkách. Českému divákovi se Desplechin připomněl celkem nedlouho po psychoanalýze prérijního indiána, jak zněl podtitul snímku Jimmy P., který byl v českých kinech také uveden.

Čtěte také: Vše z pořadu Slovo o filmu

03544134.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio