Zveřejněnými Sobotkovými e-maily se kromě policie zabývá i NBÚ

Útokem hackerů na e-mailový účet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se kromě policie zabývá i Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Informoval o tom server lidovky.cz. Experty prý zajímá, zda se v dopisech neobjevily utajované informace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní bezpečnostní úřad (ilustrační foto)

Národní bezpečnostní úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Hackeři napadli premiérovu soukromou schránku a některé e-maily zveřejnili na extremistickém webu White Media.

Dopisy adresované premiérovi, o nichž však zatím nelze o všech se stoprocentní jistotou říct, že jsou autentické, se týkají třeba migrace, interních záležitostí sociální demokracie nebo třeba volby šéfa Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o útocích hackerů na veřejně činné osobnosti natočila redaktorka Blanka Černá

NBÚ podle serveru lidovky.cz prochází zveřejněné obrázky, na nichž jsou dopisy zachycené, a prověřuje, jestli texty neosahují nějaké utajované informace. Zatím prý žádné neobjevil.

Sám Sobotka tvrdí, že v premiérské funkci žádné informace, které by měly utajovaný režim, e-mailem neposílal. Řekl to Respektu.

Útok na Sobotkův mail přišel jen dva týdny poté, co hackeři napadli jeho účet na twitteru. Oběma případy se zabývá celorepublikový policejní útvar, který bojuje s organizovaným zločinem, prověřování je však prý teprve na začátku.

Server Neovlivní.cz napsal, že policie pracuje jako s hlavní verzí, že si hackerský útok někdo objednal. Odvolává se při tom na slova „vysoce důvěryhodného zdroje obeznámeného s vyšetřováním“, ten však nějaké konkrétní podrobnosti, kterými by tuto tezi podpořil, neuvádí.

Těžko dohledatelní

Lidé z White Media vykradli v minulosti e-mail či facebookovou stránku třeba také novinářce Saše Uhlové. Ta nakonec trestní oznámení nepodala – prý od toho nečekala výsledek.

„Věděla jsem, že ostatní se o to pokusili, a buď tedy na ně byli milí a stejně se nic nestalo, nebo jim rovnou řekli, že se tím vlastně ani zabývat nebudou,“ uvedla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hackerském útoku na premiérovu e-mailovou schránku mluvila šéfredaktorka serveru Neovlivní.cz Sabina Slonková

Ze stejných důvodů nepodali trestní oznámení ani expremiér Vladimír Špidla, kterému hackeři před lety napadli účet na twitteru, ani teolog Tomáš Halík, kterému se dostali do e-mailu.

Jinak se rozhodl poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Ten se na policii obrátil, když někdo začal z jeho soukromého e-mailu a facebooku odesílat rasistické zprávy.

„Nicméně po třech měsících policie došla k závěru, že pachatele nemůže dohledat, protože v internetovém světě se dostanete do toho, že je to přes čtvrtý, pátý server a poslední server je někde ve Spojených státech, který je zablokovaný a tam nikoho nepustí, abyste překontrolovali ty věci. Takže případ nikdy nebyl uzavřen, aby bylo dohledáno, kdo to udělal,“ poznamenal Foldyna.

Po dvou letech nejsou známí ani hackeři, kteří se nabourali do e-mailové schránky exministra Jana Kavana.

„Jihomoravští kriminalisté se tímto případem stále intenzivně zabývají. Případ je aktuálně ve fázi prověřování,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí jihomoravské policie Petra Ledabylová.

Blanka Černá, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme