Rada bezpečnosti OSN zvažuje nová opatření vůči Severní Koreji

Rada bezpečnosti OSN zvažuje nová opatření vůči Severní Koreji kvůli jadernému testu. Pchjongjang za zkoušku atomové zbraně jednohlasně odsoudila a varovala před ohrožením mezinárodní bezpečnosti. Rusko navrhuje svolat mezinárodní rozhovory o severokorejském jaderném programu. Spojené státy se mezitím přidaly k hlasům vědců, kteří pochybují, že KLDR skutečně úspěšně otestovala vodíkovou bombu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasedání Rady bezpečnosti OSN (ilustrační foto)

Zasedání Rady bezpečnosti OSN (ilustrační foto) | Foto: public domain, White House Press Office

Jaderný test Severní Koreje podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna destabilizuje regionální bezpečnost.

„Nukleární test ohlášený severokorejským režimem je silně znepokojující. Porušuje hned několik rezolucí Rady bezpečnosti, přestože mezinárodní společenství už KLDR několikrát vyzvalo, aby od podobných činností upustila. Znovu proto naléhám na Pchjongjang, aby s jakoukoliv další jadernou činností přestal,“ prohlásil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pchjongjang čelí kvůli jadernému testu kritice ostatních států a hrozí mu přitvrzení mezinárodních sankcí

Rada bezpečnosti prý začne okamžitě pracovat na adekvátní odpovědi. Potvrdil to Elbio Rosseli, velvyslanec Uruguaye, která radě v současnosti předsedá.

Naléhavé zasedání svolala RB OSN na popud USA, Jižní Koreje a Japonska. Velvyslanec Tokia při OSN Motohide Jošikawa vyzval k okamžitému přijetí tvrdé rezoluce. Jak přesně by měla vypadat, zatím ale diplomaté neupřesnili.

KLDR tvrdí, že úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou bombu, zahraniční odborníci o tom ale mají pochybnosti a ještě zjišťují, o jaký typ bomby šlo. Odvolávají se například na sílu výbuchu.

Například podle koreanisty Tomáše Horáka z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy severokorejský režim použitelnou vodíkovou bombou pravděpodobně nedisponuje:

„Už podle toho prohlášení šlo pouze o první test, zkoušku nové technologie. Ani síla výbuchu nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o odpálení termonukleární nálože, protože ta bývá zpravidla několikasetkrát až tisíckrát silnější než obyčejná jaderná.“

Severni Korea (KLDR) - jaderný program | Foto: Český rozhlas

Pokud by se ale prohlášení Pchjongjangu potvrdilo, znamenalo by to významný pokrok v jaderném zbrojním programu této totalitní země.

„Pokud chce Severní Korea disponovat použitelnými jadernými zbraněmi, což tedy opakovaně deklarovala, v zásadě nemá jinou možnost než vyvíjenou technologii testovat. Jen pro srovnání, USA provedly přes 1000 testů, Sovětský svaz přes 700. Severní Korea krůček po krůčku svou technologii zdokonaluje,“ upozornil koreanista Horák.

„Takže bez ohledu na to, jestli se jednalo o vodíkovou bombu nebo o obyčejnou štěpnou, tak na celé věci je znepokojující to, že každým výbuchem se Severní Korea blíží k nějakému efektivnímu jadernému vyzbrojení,“ dodal.

Ostré reakce diplomatů

Spojené státy zatím podle mluvčího ministerstva zahraničí Johna Kirbyho nemají k dispozici důkazy, které by potvrzovaly verzi Severní Koreje o testu vodíkové bomby.

Bílý dům varoval Pchjongjang před ještě hlubší mezinárodní izolací. Mluvčí prezidenta Josh Earnest vyzval Severní Koreu k ukončení provokací a obnovení jednání o jaderném odzbrojení.

Prezident Barack Obama se mezitím stal terčem kritiky zejména republikánských prezidentských kandidátů. Ti hlavu státu viní z neschopné zahraniční politiky, která umožnila Severní Koreji posílit jaderný arzenál.

Obama už o situaci jednal společně s jihokorejskou prezidentkou a japonským premiérem. V telefonických rozhovorech jim znovu potvrdil americké závazky ohledně bezpečnosti spojenců. Soul i Tokio volají po silné mezinárodní odpovědnosti. Chování Severní Koreje označily za bezohledné.

Obyvatelé Pchjongjangu nadšeně reagují na oznámení úspěšného testu vodíkové pumy | Foto: Reuters

Ani ruské tajné služby zatím nepotvrdily, že by Pchjongjang opravdu provedl test vodíkové bomby. Předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu Alexej Puškov v rozhovoru pro agenturu Interfax nicméně uvedl, že je nutné zamyslet se nad uspořádáním rozhovorů o jaderném programu Severní Koreje, podobných jednáním kolem Íránu.

Oznámení Pchjongjangu o úspěšném testu vodíkové bomby označil Puškov za další potvrzení faktu, že se současný světový řád vychýlil z rovnováhy do krajní polohy. Dalším důkazem rostoucího napětí je podle něj situace v Sýrii, Iráku, Íránu a Saúdské Arábii.

Podle tiskových agentur je za testem především snaha diktátora Kim Čong-una o upevnění moci před prvním kongresem vládnoucí Strany práce po 35 letech.

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme