MZ bude řešit problémy e-receptů, nefungují kvůli sporu SÚKL se soukromou firmou

Stát musí řešit problémy s registrem léků. Už několik týdnů nefunguje informační systém, ve kterém se evidují léčebné přípravky. Pacienti si navíc nemůžou vyzvedávat medikamenty na elektronický předpis. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD proto dnes oznámí, jak bude dál stát postupovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vědci přišli na to, jak vyrobit silnější antibiotika.

Čeští vědci přišli na to, jak vyrobit silnější antibiotika. | Foto: Fotobanka Pixabay

Lékárníci už tři týdny vydávají léky jen na papírový recept. Elektronický kvůli centrálnímu registru nefunguje. Důvodem je spor mezi Státním ústavem pro kontrolu léčiv a společností Tronévia o autorská práva na počítačové programy.

Firma program odinstalovala na základně předběžného opatření soudu. S ústavem se totiž pře o autorská práva. Stejné je to i v případě databáze, do které lékárny zapisují počty prodaných léků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo zdravotnictví bude řešit problémy IT systému Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Detaily zjišťovala Iveta Vávrová

Ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta ale už na konci roku odmítl, že by úřad neměl přehled o pohybu léků v Česku. Lékárny by hlášení o tom, kolik krabiček jakých léků v prosinci prodaly, měly poslat do 10. ledna.

„Máme již vytvořenou alternativní cestu, takže nemůžu potvrdit vaši informaci, že Státní ústav pro kontrolu léčiv nemá informace o pohybu léčivých přípravků v rámci České republiky,“ řekl nedávno ředitel ústavu Zdeněk Blahuta.

S jeho tvrzením ale nesouhlasí Petr Krpálek z Grémia majitelů lékáren. Podle něj SÚKL stále nemá nad pohybem léků v Česku kontrolu.

„Hlášení se nepředávají vůbec žádná. A to z toho důvodu, že byl přesně definovaný způsob, jak se hlášení budou předávat. Takže v současné době lékárny tyto informace na SÚKL z technických důvodů předávat nemohou,“ vysvětlil.

Státní ústav pro kontrolu léčiv stále čeká na výsledky odvolání proti předběžnému opatření soudu, na základě kterého Tronevia programy zablokovala. To, že je SÚKL závislý na externích firmách, vyšlo najevo už před dvěma lety.

Podle předsedy sněmovního výboru pro zdravotnictví Rostislava Vyzuly z hnutí ANO jsou problémy s IT systémem skandální. Situaci proto budou řešit i poslanci.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme