Nová venezuelská vláda si má poradit s krizí i opozicí ovládaným parlamentem

Venezuelský prezident Nicolás Maduro jmenoval novou vládu, která si má poradit s ekonomickou krizí, i s parlamentem, který je po nedávných volbách ovládaný opozicí. Po 17 letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci venezuelské opozice před národním shromážděním v Caracasu

Příznivci venezuelské opozice před národním shromážděním v Caracasu | Zdroj: Reuters

Maduro a jeho socialisté se od porážky v parlamentních volbách z počátku prosince snaží různými kroky udržet vliv na dění v zemi. Ve Venezuele je prezidentský systém, takže po parlamentních volbách se nemusí měnit vláda. Prezident přesto jmenoval vládu novou.

Klíčové ekonomické funkce svěřil Maduro univerzitním profesorům, kteří podle něj zvládnou bojovat se současnými hospodářskými problémy. V nejbližších dnech pak chce prezident představit nový záchranný plán.

Ministrem financí se stal Rodolfo Medina, ministrem hospodářské produktivity Luis Salas. Šéfem státní ropné společnosti PDVSA a současně ministerstva ropného průmyslu se stal Eulogio del Pino.

Krize v zemi je obrovská, Venezuela trpí nedostatkem běžného zboží a základních potravin. Inflace se blíží ke 200 procentům. Podle odhadů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se loni hospodářství propadlo o 10 procent, letos to má být o dalších šest procent. Ruku v ruce s tím má růst také nezaměstnanost.

Sesazení Madura

Protivládní koalice stran, jejichž hlavním cílem je sesazení prezidenta Madura, má teď v parlamentu 112 ze 167 křesel, tedy dvoutřetinovou většinu. A jejím hlavním cílem je odchod Nicoláse Madura ještě před koncem jeho mandátu v roce 2019.

Většinu ale může také využít třeba k přijetí amnestie pro politické vězně nebo k odvolání soudců ústavního soudu.

Nový mluvčí koalice Henry Ramos Allup oznámil, že v první řadě usiluje o mír a změnu režimu. Svržení dosavadní vlády chtějí podle něj docílit do šesti měsíců. Můžou k tomu využít odvolávací referendum. To lze vyhlásit poté, co uplyne polovina funkčního období prezidenta.

Maduro nastoupil do úřadu 19. dubna 2013, takže po 19. dubnu letošnÍho roku může opozice začít sbírat podpisy. Potřebuje jich získat nejméně dvacet procent z celkového počtu registrovaných voličů.

K variantě odvolávacího referenda se vyjádřil také Nicolás Maduro. Řekl, že proti této možnosti nic nemá, ať prý voliči sami rozhodnou, koho chtějí mít ve vedení země.

Podle zahraničních komentátorů by si ale Nicolás Maduro neměl být tak jistý svým postavením. Lidé vyčítají ekonomickou krizi právě jeho vládě a také proto jich k posledním volbám dorazil nezvykle vysoký počet - přes 74 procent. To je největší volební účast od 90. let. Tehdy přestalo být hlasování pro obyvatele povinné.

ČTK, ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme