Luboměř pod Strážnou se vylidňuje. Ti, co zůstali, neskrývají obavy z budoucnosti

Desítky let spravovala Luboměř pod Strážnou armáda. Teď si malá ves na Přerovsku užívá první dny samostatnosti, z nově nabyté svobody ale místní nejásají. Neumějí si představit, jak zvládnou záležitosti spojené s chodem obce. Od chvíle, kdy vláda rozhodla, že Luboměř nebude součástí vojenského prostoru Libavá, se odstěhovalo už asi dvacet lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luboměř pod Strážnou se vylidňuje. Lidé, co v malé obci na Přerovsku zůstali, neskrývají obavy z budoucnosti

Luboměř pod Strážnou se vylidňuje. Lidé, co v malé obci na Přerovsku zůstali, neskrývají obavy z budoucnosti | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

„Líbí se mi tady, hlavně ta příroda,“ pochvaluje si 12letý Tomáš. „Je tu hodně věcí, které se dají objevovat. Můžeme si tady vlastně jakoby dělat, co se nám zlíbí,“ dodává.

Jeho otec Vlastimil tolik optimismu nesdílí: „Je to odloučená dědina, člověk musí být trošku samostatný. Hlavně musí mít auto.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Luboměř pod Strážnou se vylidňuje. Obyvatelé, kteří zůstali, neskrývají obavy z budoucnosti

Vypočítává i výhody, o které místní přišli. „Neplatilo se za odpady, neplatila se elektrika. Veřejné osvětlení, příspěvky pro žáky na školu platila armáda. Nebudou peníze, nebude z čeho brát. Myslím si, že to bude horší,“ uvažuje.

Obyvatelům Luboměře nepatří půda ani domy. Teď si je budou moci koupit, jenže nevědí za kolik. „Ty baráky, co tady jsou, potřebují rekonstrukci – střechy, omítky a tak dále. Myslím, že to koupí nějaký movitý člověk, zrekonstruuje to a pak to bude draho prodávat. Protože peníze v tomto kraji nejsou,“ odhaduje 23letý Miloš.

Luboměř pod Strážnou se vylidňuje. Lidé, co v malé obci na Přerovsku zůstali, neskrývají obavy z budoucnosti | Foto: Jana Zemková

S rodiči bydlí v domě, do kterého v naději, že si jej koupí, investovali nemalé peníze. Jenže to dopadlo jinak.

„Bere se to jako hájovna, takže jsme docela naštvaní. Jsme tady spoustu let, dali jsme to tady do kupy a nakonec to nebude naše. Manžel pořád přemýšlí, jestli nepůjdeme na jižní Moravu,“ říká Milošova matka.

Pár prázdných domů už ve vesnici zůstalo. „Za poslední dva roky se odstěhovalo 20 lidí,“ upřesňuje předsedkyně přípravného výboru Anežka Nevřelová.

Luboměř pod Strážnou se vylidňuje. Lidé, co v malé obci na Přerovsku zůstali, neskrývají obavy z budoucnosti | Foto: Jana Zemková

I ona ví, že se život místních změní. „Máme smíšené pocity. Spíš se toho bojíme. Protože jsme spoustu věcí nemohli, lidé si na to zvykli, na určitý režim. Bylo to jiné než v civilu. Myslím si, že každému přibude víc práce, bude se muset starat víc sám o sebe,“ vysvětluje.

Za pár dnů čekají Luboměř pod Strážnou volby. Během roku pak přijde velká investice – armáda se zavázala vybudovat ve vsi vodovod, kanalizaci a čistírnu odpadních vod.

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme