Peking je zahalen smogem, lyžařští akrobaté si přesto světový pohár v Číně pochvalovali

Světový pohár v akrobatickém lyžování v Pekingu naznačil, jaké problémy mohou mít pořadatelé Zimních olympijských her v roce 2022. Čínské hlavní město sice v Ptačím hnízdě sportovcům připravilo ideální podmínky, ale v okolí stadionu se nedalo vyjít ven bez roušky kvůli extrémnímu znečištění ovzduší. Závody se ale přesto uskutečnily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Byl to velmi dobrý závod a jsem nadšená z toho, že jsem tady vybojovala v tak silné konkurenci třetí místo. Můstek připravili opravdu skvěle a všichni tady udělali velký kus práce, aby Světový pohár proběhl hladce. Byla to skutečně skvělá soutěž,“ přibližovala závod v čínském hlavním městě třetí žena závodu Světového poháru, Američanka Kiley McKinnonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Pekingu jsou kvůli smogu vyhlášena mimořádná opatření, přesto se v metropoli uskutečnil Světový pohár

Stříbrná akrobatická lyžařka z posledního světového šampionátu ale soupeřila se světovou elitou v extrémních podmínkách. Úřady vyhlásily mimořádná opatření kvůli smogu. A například děti ani nechodily do školy.

„Snažíme se nevycházet z domu. Smog je opravdu hodně špatný a hodně lidí z mého okolí má kvůli znečištění respirační problémy. Prostě nemůžeme jít ven, pokud to není absolutně nutné,“ vysvětloval přes nezbytnou roušku na jedné z rušných pekingských ulic obyvatel téměř třiadvacetimilionové aglomerace.

Už zhruba šest let před zimní olympiádou se tak naplňují slova těch, kteří přidělení sportovního svátku čínské metropoli kritizovali. Se smogem si ale komunistická země s obrovským celosvětovým vlivem umí poradit. I když vypnutí elektráren se může zdát jako dost radikální a hlavně dočasné řešení. Na to, aby se Čína předvedla v dobrém světle, to ale pravděpodobně stačí.

„Proč ne. Dokázali to v roce 2008 a není jediný důvod si myslet, že by se jim to za sedm let nepovedlo. Vypadá to, že je tady vše v pořádku,“ popisoval pod azurově modrou oblohou v Pekingu anglický fanoušek během srpnového mistrovství světa v atletice.

S velkou roztroušeností sportovišť, na která budou muset diváci a olympionici dojíždět až stovky kilometrů, ale ani Čína pravděpodobně nic nenadělá a megalomanský projekt bude tak dál pod palbou kritiky nejen od bojovníků za lidská práva.

Stanislav Zbyněk, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme