Obce na Broumovsku zjišťují, kolik odpadu domácnosti vyprodukují

Čtrnáct obcí na Broumovsku spouští netradiční projekt, který se bude týkat zhruba 17 tisíc lidí. Díky novince bude možné zjistit, kolik jednotlivé domácnosti vyprodukují komunálního odpadu a jak ho třídí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Popelnice (ilustrační foto)

Popelnice (ilustrační foto) | Foto: Hans Braxmeier

Na každé popelnici je čárový kód a vážení odpadu probíhá přímo v popelářském voze. Kódy zaznamená čtečka, kterou bude mít pracovník svozové firmy s sebou.

Data systém následně vyhodnotí a bude tak možné zjistit, kolik odpadu domácnosti vyprodukují a kteří obyvatelé se s tříděním moc nezdržují.

„Každá popelnice by měla mít svoje kila. Pokud bude lehká, tak je možné, že tam lidé dávají papír nebo plasty. Když bude naopak těžká, tak se může stát, že tam lidé dávají, co by neměli. Například suť," říká nezávislá starostka Křinic Libuše Rosová. I v téhle obci dobrovolníci nalepují obyvatelům na popelnice speciální štítky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce na Broumovsku zjišťují, jak lidé třídí odpad a kolik ho vyprodukují. Více od Václava Plecháčka

„Popelnici na pravé straně pod víkem odmastíme a kód nalepíme rovnoměrně a hladce, aby ho čtečka dokázala přečíst,“ vysvětluje účetní obce Křinice Lenka Matějů.

Přehled o množství a třídění komunálního odpadu budou mít kromě obcí i samotní obyvatelé.

„Do systému se bude moci podívat každý, pouze ale sám na sebe. Uvidí, jak se za dané období vyvíjel jeho odpadový účet," potvrzuje Karel Rejchrt, předseda Dobrovolného svazku obcí Broumovsko a nezávislý starosta Božanova.

Lidé tak snadno zjistí, kolik odevzdali komunálního a tříděného odpadu. Motivací by měly být peníze. Ti, co vzorně třídí, by časem měli získat slevu za svoz. V ideálním případě bude mít každá domácnost několik popelnic.

„U každé nemovitosti by mohly být tři popelnice - na směsný odpad, plasty a papír,“ dodává Rejchrt.

Projekt je pro obyvatele zatím dobrovolný a není finančně nijak nákladný. Samolepka s čárovým kódem stojí 10 korun, čtečky řádově 1500. Ve větších městech ale nový systém pravděpodobně příliš funkční nebude. Na sídlištích totiž jeden kontejner slouží pro desítky domácností.

Barevné rozlišení kontejnerů na tříděný odpad / recyklace | Foto: Michal Jindra

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme