Z peněz za průzkum kvůli úložišti jaderného odpadu obce na Lounsku například opraví silnice

Správa úložišť radioaktivních odpadů poslala před koncem roku do obcí na Lubenecku dohromady deset milionů korun. Jde o kompenzaci za geologické průzkumy, které mají napovědět, kde v České republice vznikne sklad jaderného odpadu. Dvě ze čtyř obcí s průzkumy nesouhlasí, peníze ale využijí všechny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tis u Blatna

Tis u Blatna | Foto: Petra Benešová

„Je to těžké. Jsou to fakt úplatky, normálně na férovku,“ myslí si Richard Kanta ze sdružení SOS Lubenec.

Jeho manželka Jitka ze sdružení Za záchranu kostela svatého Jiljí je jiného názoru. „Já bych naopak ty peníze vítala, protože si myslím, že obec dost trpěla všemi možnými ústupky od státu,“ vysvětluje.

Peníze poslala Správa úložišť radioaktivních odpadů na základě atomového a horního zákona za to, že letos začnou geologické průzkumy, které mají odpovědět na otázku, jestli je oblast vhodná k vybudování skladu jaderného odpadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obce v okolí Lubence na Lounsku dostaly od státu 10 milionů jako kompenzaci za chystané geologické průzkumy

Lubenec získal do rozpočtu 3,5 milionu korun. I když je obec proti provedení průzkumů, peníze podle nezávislého starosty Jiřího Chaloupeckého využije.

„Provedeme nějaké opravy komunikací, něco vložíme do bytového fondu. Udělali jsme úlevu na svoz odpadů, že lidi budou platit zhruba poloviční část, než platili. Myslím si, že kdyby těch peněz bylo víc, že je stihneme utratit všechny,“ přibližuje.

„Kdyby zastupitelé rozhodli, že ty peníze vrátíme, že je nepřijmeme, tak bychom mohli být napadeni jako špatní hospodáři, že jsme připravili obec o 3,5 milionu,“ dodává starosta.

Proti provedení průzkumu jsou i v nedalekém Tisu u Blatna. O tom, jestli peníze nějak využijí, ale rozhodnou až v následujících dnech.

Zvažované lokality pro výstavbu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu | Foto: Český rozhlas

Geologický průzkum naopak podporují v Žihli a v Blatně. Právě Blatno dostalo ze čtyř obcí na Lubenecku nejvyšší částku, rovné čtyři miliony.

„Když to porovnáme s rozpočtem na rok 2016, tak je to v podstatě polovina rozpočtu. Budou z toho opraveny komunikace, dešťová kanalizace, rozvoj bydlení pro mladé začínající rodiny nebo sociální bydlení,“ popisuje starosta Václav Beneš z KSČM.

Podobné finanční kompenzace obdržely i další obce v sedmi oblastech Česka, kde se letos průzkumy uskuteční.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme