Nová koncepce vězeňství má zabránit návratu vězňů za mříže

Ministerstvo spravedlnosti chce snížit počet vězňů, kteří se za mříže vrací opakovaně. Má to v plánu koncepce vězeňství na následujících deset let. Představili ji šéf resortu Robert Pelikán z hnutí ANO a generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. V současné době se vrací do vězení až sedmdesát procent odsouzených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chodba věznice (ilustrační foto)

Chodba věznice (ilustrační foto) | Foto: Vězeňská služba ČR

Zlepšit se má vzdělávání vězňů a víc by jich mělo za mřížemi pracovat. Učební obory, které jsou nyní ve vězení dostupné, podle ministra neodpovídají profesím, po kterých je na trhu poptávka.

Místo pomocných kuchařů by se vězni měli víc vzdělávat třeba v technických oborech, například jako svářeči.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové koncepci vězeňství mluvil generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal

Věznice by se také měly víc zajímat o finanční situaci vězňů a pomáhat jim s řešením dluhů.

Plán, který podle Pelikána vznikal zhruba rok, je pojatý jako cesta odsouzeného, na jejímž konci by mělo být jeho začlenění do společnosti.

„Víme, že mezi pachateli trestných činů je řada lidí, kteří se ke kriminální kariéře dostali shodou okolností. Chceme se pokusit využít jejich trestu k tomu, abychom jim pomohli začít normální, nekriminální život,“ řekl ministr.

Koncepci by měli brzy posuzovat ministři. Zatím ale resort spravedlnosti nemá přesně vyčíslené náklady, kolik by navrhované změny stály.

„Plány jsou to ambiciózní a žádný takový plán není zadarmo. Samozřejmě počítáme s tím, že určité náklady na tuto koncepci budou. Vězeňská služba i ministerstvo spravedlnosti jsou na to připraveny. Největší náklady bude představovat stavební přestavba ve věznicích, která souvisí s prací s vězni,“ uvádí generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal a dodává:

„V současnosti máme některé věznice více než 100 let staré, které spadají do doby Rakouska-Uherska. Svojí technologií naprosto nevyhovují modernímu vězeňství. Nyní probíhají určité analýzy, ale konkrétní částku nevím.“

ČTK, ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme