Slovensko nepřijme žádné migranty, reagoval Fico na incidenty v Německu

Slovensko nebude podle premiéra Roberta Fica přijímat žádné migranty, a to ani na základě povinných nebo dobrovolných kvót. Reagoval tak na hromadné silvestrovské sexuální útoky na ženy v německém Kolíně nad Rýnem a Hamburku. Slovensko podalo proti povinným kvótám na přerozdělení uprchlíků žalobu k Evropskému soudu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

Slovensko nebude dávat peníze na řešení migrační krize do žádných fondů, například potravinových. Podporovat bude pouze ostrahu schengenské hranice.

Kabinet Roberta Fica také odmítá jakékoliv přijímání uprchlíků a bude bojovat proti vytvoření muslimské komunity v zemi.

„Jednoduše se ukazuje, že myšlenka multikulturní Evropy selhala a že není možná přirozená integrace lidí, kteří mají jiný způsob života, jiné myšlení, jiné kulturní zázemí a především jiné náboženství,“ řekl slovenský premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovenský premiér Robert Fico oznámil, že jeho země nebude přijímat žádné migranty. Reagoval tak na nedávné sexuální útoky v Německu. Více zpravodaj Petr Vavrouška

„To, co se stalo v Německu, musí všem otevřít oči. A všichni si musí uvědomit, že bezpečnostní rizika jsou obrovská,“ dodal. Robert Fico si nepřeje, aby někdo obtěžoval slovenské ženy na veřejných prostranstvích.

Fico sice nespecifikoval, ale zřejmě měl na mysli běžence právě z Blízkého východu. Řekl totiž, že lidé s jiným náboženstvím se prostě do slovenské společnosti nehodí, nikdy se s ní nesžijí a nevpustit tyto lidi do země je podle Fica jedinou cestou, jak eliminovat bezpečnostní rizika.

„Události v Německu a v Paříži by měly být odpovědí všem těm, kteří tvrdí, že migranti s jiným náboženstvím a jinými tradicemi se dají lehce integrovat. Nedají. Jednoduše to nejde. A tuto pravdu si musíme říct,“ uzavřel.

Německá policie vyšetřuje další podezřelé kvůli kolínským incidentům

Číst článek

V březnu se konají na Slovensku parlamentní volby a migrační krize se stala hlavním předvolebním tématem. Ficova vládní strana SMER už před několika měsíci polepila Slovensko billboardy s hesly „Chráníme Slovensko“ či „Bojujeme s migrační krizí“.

Fico má ale i oponenta, a to samotného slovenského prezidenta Andreje Kisku, který před několika dny Fica kritizoval, že se v poslední době věnuje téměř výhradně migrační krizi a opomíjí například problémy ve školství nebo zdravotnictví.

 

Nechceme, aby sa aj na Slovensku stalo niečo ako v Nemecku, aby niekto obťažoval naše ženy na verejných priestranstvách....

Zveřejnil(a) Robert Fico dne 7. leden 2016


„Nebyli jsme a nejsme jako země tímto fenoménem zasáhnuti takovým způsobem, abychom museli mít pocit ekonomického, sociálního, kulturního nebo dokonce bezprostředního bezpečnostního ohrožení dramatických rozměrů. Myslím si, že nebyl důvod, aby nám toto téma na většinu roku vytlačilo na okraj naše domácí starosti,“ poznamenal.

Podle Fica ale prezident zlehčuje rizika spojená s uprchlickou krizí, protože za bezpečnost Slovenska nenese žádnou odpovědnost.

Petr Vavrouška, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme