Michel Platini vzdal snahu stát se šéfem FIFA

Předseda UEFA Michel Platini vzdal snahu stát se šéfem světového fotbalu. Bývalý francouzský fotbalista a funkcionář, který dostal osmiletý zákaz působení ve fotbale, sdělil agentuře AP, že vzdává svou kandidaturu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerstvý šedesátník Michel Platini

Čerstvý šedesátník Michel Platini | Zdroj: Reuters

„Stahuji svou kandidaturu. Nemám ani čas, ani prostředky setkat se s voliteli a bojovat s ostatními,“ vysvětlil Michel Platini své rozhodnutí agentuře AP.

Na kandidaturu neměl 60letý Francouz příliš času, volba nového prezidenta FIFA se koná už 26. února. Do tohoto termínu by nestihl očistit své jméno a splnit všechny náležitosti kandidatury.

Ve hře o křeslo po odcházejícím Seppu Blatterovi je pět kandidátů - Alí bin Husajn, Jerome Champagne, Gianni Infantino, Salmán bin Ibráhím Chalífa a Tokyo Sexwale.

„Za poslední tři měsíce jsem strávil víc času v jednacích síních než na fotbalových hřištích, abych rozebíral systém hry nebo fotbalové novinky. Nespravedlnost se mi hnusí a snažím se s ní bojovat,“ zopakoval muž, který byl v čele UEFA od roku 2007.

Při kandidatuře ho chtěla podporovat i česká fotbalová asociace. „Měl jsem 150 národních svazů, které si myslely, že jsem správnou osobou na vyřešení problémů FIFA. To se nestane. Ale není žádný věkový limit, takže se třeba do dvaceti let vrátím,“ nezavřel za sebou dveře Platini.

Francouzský šéf evropské fotbalové asociace UEFA byl na konci prosince minulého roku, spolu s dosluhujícím prezidentem FIFA Seppem Blatterem, potrestán osmiletým zákazem působení ve fotbale.

Hlavy světového a evropského fotbalu byly potrestány za porušení etického kodexu FIFA kvůli platbě dvou milionů franků, který Platini převzal od Blattera v roce 2011.

Proti rozhodnutí se oba odvolali k Mezinárodní sportovní arbitráži v Lausanne a trvají na tom, že neudělali nic špatného.

Michel Platini | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme