Průmysl v listopadu díky výrobě aut zrychlil růst, dařilo se i stavebnictví

Českému průmyslu se daří. V listopadu zrychlil meziroční růst na 5,7 procenta po říjnovém růstu o 3,8 procenta. Klesla naopak výroba chemických látek a také elektřiny. Rostla i stavební produkce, meziročně stoupla o 1,5 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

„V listopadu pokračoval meziroční růst průmyslové produkce. Reálně se zvýšila o 5,7 procenta a to hlavně díky výrobě motorových vozidel, plastových a pryžových výrobků a kovových konstrukcí,“ upřesnila mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

„Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 7,2 procenta,“ dodala s tím, že výrazněji rostla hodnota u zakázek ze zahraničí, a to o 10,5 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 1,2 procenta.

Naopak snížila se výroba v chemickém průmyslu a to o 15,9 procenta a v energetice o 3,7 procenta. Nedařilo se ani výrobě základních kovů, hutnímu zpracování kovů a slévárenství.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se počet pracovníků v listopadu meziročně zvýšil o 3,7 procenta. Jejich průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně vzrostla o 3,6 procenta a činila 32 165 Kč.

Vzrostla také stavební produkce, meziročně reálně o 1,5 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o téměř 6 procent stavebních povolení více, necelých 7 tisíc.

Zahájeno bylo o 1,7 procenta bytů více, jejich počet v listopadu dosáhl hodnoty 2001 bytů a dokončeno jich bylo o 13,2 procenta více, přesně 2355 bytů.

Vývoj průmyslové výroby v Česku od listopadu 2014 do listopadu 2015 | Foto: ČTK

Vývoj stavební výroby v Česku od listopadu 2014 do listopadu 2015 | Foto: ČTK

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme