Pořadatelé zimní olympiády mládeže v Ústeckém kraji strach z nedostatku sněhu nemají

8. leden 2016

V závěru příštího týdne začne v Ústeckém kraji zimní olympiáda mládeže. Do Krušných hor a měst pod nimi přijedou mladí závodníci z celé republiky. Celkem dorazí, včetně doprovodů a fanoušků, stovky lidí. Na horách ale není dostatek sněhu. Podle Ústeckého kraje, který olympiádu pořádá, jsou na to organizátoři připraveni.

Například na Klínovci nebo Cínovci byly ještě ve čtvrtek v podstatě stejné sněhové podmínky jako například na Litoměřicku.

„Takže teď jsme v situaci, kdy je na německé straně Cínovce 8 centimetrů a například Doksany mají 7 centimetrů. Co se týče Klínovce, tak odhadujeme, že sněhová pokrývka bude devět až deset centimetrů, protože Fichtelberg má 12 centimetrů,“ vysvětluje Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Ani výhled na příští týden přitom není příliš optimistický. Zejména pro Cínovec, kde se má soutěžit v zimních běžeckých disciplínách a biatlonu.

„Očekáváme sice výskyt srážek, ale ne intenzivních, a je pravděpodobné, že ve výškách kolem Cínovce půjde o srážky dešťové nebo deště se sněhem, a ty teploty budou kolem nuly,“ dodává meteorolog.

I přes nepřízeň počasí se hry konat budou

Oproti tomu Ústecký kraj, který olympiádu pořádá, nemá z nedostatku sněhu obavy. Existují prý náhradní řešení.

„Zatím je tam přírodní sníh a lyžařský svaz by měl stáhnout i sníh v blízkém okolí trati a bude to hrnout na tratě a je tam navíc i běžkařská trať v délce 10 kilometrů a ty soutěže bychom mohli udělat i tam,“ vysvětluje Lucie Dosedělová z ústeckého krajského úřadu s tím, že kraj neplánuje vozit sníh z větších dálek.

Na Klínovci by v případě nedostatku sněhu závodili mladí olympionici na sjezdovkách určených veřejnosti.

„Jsme domluveni s provozovatelem, že jedna trať by byla použita pro olympiádu, i když se s tím nepočítalo - tímto se omlouváme veřejnosti,“ doplňuje Lucie Dosedělová.

Konečné rozhodnutí padne příští týden. Mladí závodníci budou vedle Cínovce a Klínovce závodit také v Chomutově, Mostě nebo v Litvínově.

autor: bach
Spustit audio