Na kytaru začal Honza Janda hrát v šestnácti, nyní studuje konzervatoř a skládá vlastní písně

10. leden 2016

Již asi deset skladeb si kompletně složil mladý písničkář Honza Janda, který v současné době žije v Českých Budějovicích. V pořadu Vltavín zazněla například jeho píseň Chtěl jsi víc. Tu napsal loni na zahraniční cestě.

Honza Janda začal na kytaru hrát až ve svých šestnácti letech, tedy před deseti lety. „Z toho jsem nejprve sedm osm hrál jenom jako amatér, teprve poté jsem začal chodit k učitelce, která mě připravovala na konzervatoř,“ vypráví.

Na budějovické konzervatoři studuje nyní prvním rokem. Říká, že ho hudba především baví. Rád má klasické mistry písničkářství jako je Karel Plíhal nebo Jarek Nohavica. „Není mým cílem se jim podobat, ale uznávám je jako hudební vzory,“ dodává.

Vznik nové písně je podle něj pokaždé jiný. „Mám chvíle, kdy mě to chytne a song vzniká sám od sebe, jindy se nad tím potím. Poslední dobou většinou nejdřív píšu melodii a až potom text, ale není to pravidlo,“ vypráví.

Za pár dní čekají Honzu Jandu pololetní zkoušky z hry na kytaru. V únoru bude vystupovat s Písničkáři z Budějc v klubu Fabrika. A během letních prázdnin se opět chystá vycestovat do zahraničí.

Spustit audio