ČOI odhalila problémy u více než poloviny kontrolovaných prodejců textilu

Česká obchodní inspekce (ČOI) ve třetím čtvrtletí loňského roku rozdala prodejcům textilu pokuty v hodnotě 2,1 milionu korun. Inspektoři odhalili pochybení u více než poloviny kontrolovaných prodejců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

textil na tržnici (ilustr. foto)

textil na tržnici (ilustr. foto) | Foto: Marián Vojtek

Mezi nejčastější závady patřily chyby na cenovkách. „Prodejci na určitý sortiment dali slevu třeba pět patnáct procent. Není to ale podle zákona správně,“ upozornil mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

„Spotřebitel by neměl vyvinout žádnou činnost k tomu, aby se dopátral ceny. Tedy přepočítával si ji na kalkulačce a tak podobně. Cenovka musí být u každého výrobku jasně daná v korunách.“

Česká obchodní inspekce zkontrolovala ve třetím čtvrtletí 738 prodejců textilu a pochybení našla u 394 z nich. Prodej kontroloři zakázali u víc než 1600 kusů textilu v hodnotě téměř 360 tisíc korun. Míra pochybení zůstává ve srovnání s dalšími čtvrtletími loňského zhruba stále stejná.

Zhruba ve stovce případů neinformovali prodejci o složení výrobku, jeho použití nebo údržbě. U textilu ale platí stejně jako třeba u potravin, že zodpovědnost nese prodejce, nikoli výrobce.

„Za správnost údajů vůči spotřebiteli ručí obchodník, nicméně informace má jenom výrobce,“ připomíná Pavel Malčík z Textilního zkušebního ústavu.

„Pokud vznikla nějaká chyba, tak vznikla u výrobce a obchodník se musí domluvit se svým dodavatelem, případně to po něm chtít nahradit, nebo od něho nikdy už nic takového nechtít.“

Spotřebitel má možnost obrany i v případě, že po nákupu textilu pojme podezření, že zboží není z materiálu, který je uvedený na štítku. Může ho reklamovat klasickou cestou. Reklamaci musí prodávající vždy přijmout a vyřídit ji do 30 dnů.

Pokud ji zamítne, mohou se spotřebitelé obrátit na soudního znalce a do obchodu se s výsledkem znovu vrátit.

Někdy moc znamená málo... | Foto: Jana Matznerová

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme