Vinice na Litoměřicku jsou pod sněhem, vinaři ale na nich stejně pracují

8. leden 2016

Většina lidí si možná myslí, že kromě hlídání hroznů na ledové víno nemají během zimy vinaři co na práci. Na některých místech je tomu ale úplně naopak. Jako například na Litoměřicku. Majitelé vinohradů tam vyrážejí na zasněžené a zamrzlé vinice, aby stihli včas ořezat všechny keře.

To, jak moc se víno ořezává, záleží na odrůdě, lokalitě, i stavbě keře – to všechno se musí brát v potaz,“ popisuje vinař Pavel Hrabkovský. I přestože je nasněženo, pracuje a má napilno.

„Hospodaříme na 10 hektarech vinic a jsme na to dva, takže opravdu máme napilno. A ořez, to není celá práce – musíme také opravit drátěnky, sloupky, vyměnit prasklé dráty a pak se to musí uvázat – proto začínáme už v prosinci, abychom ze sebe vyhnali ty řízky a kapry,“ říká s úsměvem Pavel Hrabkovský.

Vinice v zimě

Pracuje i další vinař, Dalibor Mikulenka. „Řeže se do těch mínus šesti, osmi stupňů… pokud by ale přišly velké mrazy, tak to bude vidět na té úrodě – ale musíme to risknout.“

Práce to je v zimě tvrdá. „Je to o tom, že na konci března končí období vegetačního klidu a je potřeba to udělat. Pro někoho by to byla nepředstavitelná dřina, ale zase je tu klid…“ uzavírá Dalibor Mikulenka.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio