Fico chce kvůli útokům na ženy další summit EU o migraci, Tusk je proti

Slovenský premiér Robert Fico chce po útocích na ženy v německých městech, které se udály o silvestrovské noci, požádat o svolání mimořádného summitu Evropské unie. Unijní představitelé by podle něj měli schválit urychlené vytvoření evropské pohraniční a pobřežní stráže dříve než do poloviny roku, jak se na tom lídři unie dohodli v Bruselu. Šéf EU Donald Tusk ale mimořádný summit svolat nechce. Další se má konat v polovině února.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenský premiér Robert Fico v Bruselu

Slovenský premiér Robert Fico v Bruselu | Zdroj: Reuters

„Základem řešení je zastavit příliv migrantů do EU. Události, které se dějí v Evropě, nás nutí je nejen zpracovávat, ale i příslušným způsobem reagovat,“ řekl Fico na tiskové konferenci.

Vidí souvislost mezi migrační krizí a terorismem, a stejně tak i mezi migrací a útoky na ženy v Kolíně nad Rýnem a dalších evropských městech.

„Nemohu než zopakovat, že ani na základě povinných kvót, ani na základě dobrovolného příspěvku nemůžeme dovolit, aby na Slovensko přišlo několik tisíc migrantů najednou... Není možné je přirozeně integrovat, což se ukázalo i v jiných zemích EU,“ upozornil.

Policejní prezident v Kolíně nad Rýnem kvůli silvestrovským útokům skončil

Číst článek

Slovenský premiér zdůraznil, že podezřelými z útoků na ženy jsou hlavně migranti, což prý potvrzují i důvěryhodné zpravodajské informace. „Mezi útočníky proti ženám bylo mnoho migrantů – 18 z 31,“ upřesnil.

EU tak nemůže čekat, až do Evropy dorazí další miliony uprchlíků, a proto je nutné urychlit vytváření evropské pohraniční a pobřežní stráže. „Když nezvládají ochranu schengenské hranice samy (některé evropské země, pozn. red.), musí přijít mezinárodní ochrana v podobě mezinárodní jednotky,“ vysvětlil Fico.

Na té se podle něj chce podílet i Slovensko. „Dáváme k dispozici celou naši jednotku, kterou jsme pro tento účel vytvořili. Jde o zahraniční policejní jednotku Hrad, která bude připravena na nasazení všude tam, kde půjde o důslednou ochranu schengenské hranice,“ dodal Robert Fico.

Německé vládní strany chtějí zjednodušit odsun trestaných běženců

Číst článek

Český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD svolání mimořádného summitu EU podporuje. „Česká republika je připravena podpořit všechny kroky, které povedou k co nejrychlejšímu vzniku evropské pohraniční a pobřežní stráže, včetně případného mimořádného jednání Evropské rady,“ ujistil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Předseda Evropské rady Donald Tusk podle jeho mluvčího ještě Ficovu žádost o svolání mimořádného summitu unie nedostal, nemá to ale v úmyslu. Řádný summit se má konat 18. a 19. února.

Útočníci arabského a afrického vzhledu obtěžovali ženy v některých velkých městech v Německu, Rakousku, Švýcarsku a Finsku. V souvislosti s útoky byl postaven mimo službu šéf kolínské policie, kde je nejvíce hlášených případů napadení.

Sexuální útoky řeší i Rakousko a Finsko. Ženy se přihlásily až po několika dnech

Číst článek

ČTK, Simona Bartošová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme