Adam Černý: Tsipras ordinuje Řecku reformu penzí

8. leden 2016

Rozruch vyvolaný neutuchajícím přílivem žadatelů o azyl takřka úplně vytěsnil jiné téma, která hýbalo řadu měsíců loňského roku celou eurozónou.

Řecké psychodrama se začalo odvíjet před dvanácti měsíci, začalo od volebního vítězství silně levicového hnutí Syriza přes vyjednávací peripetie mezi věřiteli a premiérem Alexisem Tsiprasem až po jím nečekaně vyhlášené referendum, jehož výsledek sám takřka vzápětí popřel, aby poté překvapivě získal druhou volební výhru v jednom roce.

Loni na podzim tak staronový předseda vlády začal řešit staronový problém, s nímž se potýkal i jeho pravicový předchůdce: Jak udržet Řecko v eurozóně, vyhovět podmínkám kladeným věřiteli, bez jejichž pokračující finanční podpory by státní pokladna v Aténách zbankrotovala, a zároveň tento trpký lektvar servírovat tak, aby mezi domácími voliči a potažmo aktuálně vládními poslanci nevyvolal ráznou revoltu?

Na přelomu roku se Alexis Tsipras pustil do klubka, které se před ním již pokoušel rozmotat leckdo, ale každý zůstal jen u povytahování toho či onoho kusu provazu.

Čtěte také

Není to velké překvapení, protože systém řeckých penzí za dlouhá léta vyvinul tak, že se stal příliš složitý a hlavně pro svou nákladnost naprosto neudržitelný. Tomu odpovídá i návrh reformy, který tento týden poslala řecká vláda k posouzení zástupcům věřitelů.

Ti se mají v debatě, která začne po polovině ledna, vyslovit, zda je pro ně návrh natolik přijatelný, aby do Atén poslali další miliardy eur potřebné k fungování řeckého státu.

Logo

V Bruselu se o Tsiprasově ochotě dodržet dohodu z loňska příliš nepochybuje navzdory tomu, že řecký premiér návrh reformy doprovodil dvojznačným prohlášením, že své sliby splní do puntíku, ale že to neznamená, že by ustoupil nerozumným a nespravedlivým požadavkům.

Hlavní potíž vyjednávání o řeckých penzích, za jejichž financování nepřímo ručí třeba i vlády těch pobaltských zemí, jejichž důchodci mají výrazně menší důchody, spočívá v něčem jiném, než je ochota, či nevůle Alexise Tsiprase dovést slibované reformy do konce.

I nynější řecký levicový premiér nyní zažívá to, co jeho pravicový předchůdce, který sledoval, jak se s každým reformním krokem zmenšuje většina jeho vlády v parlamentu. Ta Tsiprasova se nyní smrskla na náskok pouhopouhých tří mandátů.

autor: Adam Černý
Spustit audio