Japonsko s Tchajwanen symbolicky spojí své železniční stanice Láska a Štěstí

Vlaky ze stanice Štěstí míří do zastávky Láska a naopak. I tak se dá mluvit o symbolickém propojení železničních zastávek v Japonsku a na Tchajwanu. Projekt dvou obcí má zvýšit vzájemný turistický ruch.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gejša, Japonsko (ilustrační foto)

Gejša, Japonsko (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

V propagačním klipu představuje mladý Japonec unikátní nádraží ve městě s ještě zajímavějším názvem. Kofuku totiž v překladu znamená ‚štěstí‘. A sousední zastávka se nazývá Aikoku, přičemž ‚ai‘ je japonský výraz pro lásku a ‚koku‘ pro zemi.

Jinými slovy, cestující na této trati míří ze země lásky do štěstí. Není tedy divu, že se sem zejména milenci i manželské páry doslova hrnou. Dřevěná budova nádražíčka pocházejícího původně z 50. let minulého století je proto doslova posetá milostnými vzkazy. A to nejen v japonštině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o symbolickém spojení asijkých nádraží zjišťoval Robert Mikoláš

Dnes už je Kofuku známé i v sousedních zemích, odkud jen vloni přijelo v období od dubna do září na 130 tisíc turistů, především z Tchajwanu. A protože v této ostrovní zemi existuje podobná stanice, dostali členové spolku japonsko-tchajwanskéhopřátelství nápad, že obě zastávky alespoň symbolicky spojí.

Ta tchajwanská se jmenuje Che-sing, místní jí ovšem neřeknou jinak než nádraží Lásky, vysvětluje pan Vincent Huang.

„Vše vzniklo v roce 1960, kdy se na této zastávce potkávali dva studenti, chlapec a dívka, kteří pak spolu jezdili do školy. No a časem se do sebe zamilovali. Jednoho dne se totiž onen mladík opozdil a vlak mu ujel. On však za ním běžel dva kilometry a nakonec, na další zastávce, ho dostihl a naskočil. A tehdy dívce řekl, že ona je ta pravá.“

Železniční trať, na které tchajwanský pár zahájil svou společnou životní pouť, úřady v roce 1999 uzavřely stejně jako chátrající stanici. Oba manželé ji proto na vlastní náklady opravili a dnes je opět jako nová.

I díky nim tak lidé mohou jezdit z japonského Štěstí do tchajwanské Lásky.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme