Politické strany v Katalánsku se dohodly na vládě, vyhnou se předčasným volbám

Ve španělském Katalánsku pravděpodobně vznikne vláda a lidé nepůjdou k předčasným volbám. Šéf katalánských separatistů a dosavadní premiér Artur Mas odstoupí, aby je odvrátil. Zároveň informoval o dohodě s levicovými separatisty o novém předsedovi vlády. Místo sebe Mas navrhuje starostu Girony Carlese Puigdemonta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf katalánských separatistů a dosavadní premiér Artur Mas odstoupí

Šéf katalánských separatistů a dosavadní premiér Artur Mas odstoupí | Zdroj: Reuters

Levicová Kandidátka lidové jednoty Mase jako šéfa středopravicového uskupení Společně pro Ano odmítala zvolit šéfem katalánské vlády.

Koalice Společně pro Ano sice vyhrála zářijové volby do regionálního parlamentu, ale k většině křesel jí několik mandátů chybí.

Na tom, kdo bude novým šéfem regionální vlády, se zvolené strany nedokázaly dohodnout od voleb, které byly v září.

Pokud by regionální parlament nenašel nového předsedu vlády do konce víkendu, Katalánci by museli na jaře rozhodnout v nových volbách.

Předseda španělské vlády Mariano Rajoy je sice proti tomu, aby se volby konaly příliš často, nevidí ale pro region kolem Barcelony jiné řešení, než hlasovat znovu.

Předčasné volby by se v Katalánsku mohly odehrát v březnu.

Katalánsko | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme