Lidé podceňují změnu výchozího hesla wifi modemů. Důležitá je zvlášť u UPC

Pokud se připojujete k internetu přes wifi modem, měli byste si po jeho instalaci změnit výchozí heslo sítě. To je sice obecně platná rada, zvláště pro některé klienty společnosti UPC může být ale klíčová. Některé z modemů této firmy totiž nejsou úplně bezpečné a hackeři tak můžou získat přednastavené heslo sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyzraje technologie nad reklamou?

Vyzraje technologie nad reklamou? | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Změna přednastaveného hesla k wifi je podle mluvčího UPC Davida Frodla poměrně snadná.

„Po přihlášení se klikne na ‚Zabezpečení‘, zde se zadá nové přístupové heslo, zopakuje, klikne na ‚Uložit‘ a celý proces je ukončen,“ popisuje, jak si klienti můžou na webových stránkách společnosti změnit přednastavené heslo ke své wifi.

Některé modemy v nabídce UPC výchozí heslo generují z tzv. SSID, tedy názvu sítě. V továrním nastavení tak hacker může modem napadnout, vysvětluje bezpečnostní analytik Michal Špaček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změna přednastaveného hesla wifi sítě má své opodstatnění vždy, snadno napadnutelné jsou ale hlavně dva routery od společnosti UPC

„Heslo k síti je odvozené z kódu, a kdokoliv kód zná, může si vygenerovat dvacet kandidátů hesel a z nich jedno heslo určitě bude sedět a fungovat,“ vysvětluje.

Útočník pak může kontrolovat provoz počítače a mimo jiné i upravit stránky, které uživatel navštěvuje.

„Může do stránek dát například odkaz na stažení něčeho velmi lákavého, ale přitom to bude vir, který pak dovolí útočníkovi počítač ovládat,“ dodává Špaček.

Hacker se následně může pokusit například nabourat do e-mailového účtu nebo internetového bankovnictví uživatele. UPC proto pravidelně svým klientům doporučuje, aby si své výchozí heslo wifi sítě změnili, podotýká mluvčí společnosti David Frodl.

Problém se týká dvou modemů z celkem šesti, které UPC nabízí. Používá je až několik desítek tisíc klientů, odhaduje Martin Cach z právního oddělení UPC. Přednastavené heslo by si ale měli uživatelé měnit vždy, bez ohledu na typ modemu nebo poskytovatele připojení.

„Z pohledu nastavení zákazníka nepoznáme, zda využil změny, nebo ne. A troufnu si říct, že se nebudeme pohybovat ve více než čtvrtině našich zákazníků,“ uvádí expert.

V případě napadení by se pak lidé měli obracet na policii, firma UPC jim ale ráda poskytne veškeré podklady a informace, doplňuje Martin Cach.

UPC napadnutelné routery stahuje

Právník časopisu dTest Miloš Borovička vysvětluje, že poskytovatel internetového připojení v takových případech většinou nenese zodpovědnost.

„Pokud je klient výslovně upozorněn na nutnost změnit heslo, měl by modem používat v souladu s tímto návodem. A pokud ho nepoužívá v souladu, pak prodávající, nebo pronajímatel modemu nemůže nést odpovědnost za vzniklou škodu.“

UPC ale napadnutelné routery postupně stahuje z nabídky. „V současné době se bude problém řešit i tím, že budou dodávána nová zařízení, která tímto nedostatkem dnes už netrpí, a zvažujeme zavedení jakési nucené povinnosti změny přednastaveného hesla,“ popisuje Martin Cach.

Kromě změny hesla wifi sítě by si pak lidé měli pro jistotu upravit i přístupové heslo k samotnému modemu, dodává Michal Špaček.

Anna Maňourová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme