Děti z dětských domovů už nebudou dlužit za odpad. Poplatky mají nově platit rodiče

Desítky dětí ze sociálně znevýhodněných rodin nebo dětských domovů by už neměly dlužit za odpad. Od ledna totiž platí novela zákona o místních poplatcích, která dosavadní praxi ruší. Zatímco dříve mohly obce vymáhat peníze za odpad i po malých dětech, teď zaplatí primárně jejich rodiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti (ilustrační foto)

Děti (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Pěstouni založili své chráněnce stavební spoření. Když bylo dívce, která je od narození zdravotně postižená, osmnáct let, zjistili, že jí bylo z konta exekucí strženo 6 tisíc korun jako poplatek za odpad. Navíc pro město, ve kterém nikdy nebyla. V místě má ale trvalé bydliště její biologická matka a právě ta za odpad neplatila.

„Dítě je dlužníkem tím, že se narodí a existuje? Tak to ať se na mě nikdo nezlobí, ale je to opravdu postavené na hlavu,“ myslí si advokátka Alena Vlachová, která stojí za projektem Děti bez dluhů a zmíněnou dívku ve sporu zastupovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Díky novele zákona o místních poplatcích by už děti z dětských domovů nebo sociálně znevýhodněných rodin neměly dlužit za odpad

Podobných případů se jí sešlo více. Rozhodla se proto zkusit pozměnit zákon, což se jí povedlo, a od ledna tak dluhy za odpad platí primárně rodiče.

Dříve přitom tisícové částky vymáhaly obce často přímo po dětech, někdy se ale dařilo najít i jiné řešení. „V Brně jsme to měli ošetřené vyhláškou a postupně jsme tyto děti osvobozovali od poplatků za komunální odpad,“ říká mluvčí Brna Pavel Žára.

Advokátka Vlachová také žádala, aby obce dětem odpustily už vyměřené poplatky z minulosti. To se jí ale prosadit nepodařilo.

„Moje původní představa byla, že by se novelou zákona o místních poplatcích měly napravit i, laicky řečeno, křivdy minulosti. To znamená, že jsem se pokoušela prosadit přechodné ustanovení, které by řeklo, že zásada, že za děti platí rodiče, se vztahuje i do minulosti,“ popisuje.

Pokuty z MHD

Dalším úskalím pro děti z dětských domovů nebo sociálně znevýhodněných rodin jsou pokuty za jízdy v městské hromadné dopravě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Děti z dětských domovů už nebudou dlužit za odpad. Poplatky mají nově platit rodiče. Mluvila o tom Kristýna Schreilová z poradny Remedium

„Délka promlčecí lhůty je v případě rozhodnutí soudu deset let, takže oni sem přijdou třeba v situaci, kdy je jim sedmadvacet, osmadvacet let, a už dávno neví, že kdysi jeli načerno,“ vysvětluje Kristýna Schreilová z občanské poradny Remedium.

Exekuční příkazy za tyto pokuty se mohou pohybovat v řádech statisíců korun. Sama se prý setkala i s případem, kdy částka přesáhla milion korun.

„U dopravních podniků si nevybavuji případ, že by to někdo dítěti odpustil. Děti to často neřeší i proto, že si myslí, že za to odpovídají rodiče, což takhle není. Dluhy u dopravních podniků většinou musí zaplatit a někdy jsou to dluhy na dlouhou dobu,“ dodává Schreilová.

Projekt Děti bez dluhů pomáhá v tuto chvíli asi padesáti dětem. Těch, kteří potřebují pomoc, ale budou stovky.

Eva Rajlichová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme