Meteorologové varují před ledovkou, na jižní Moravě komplikuje dopravu

Meteorologové rozšířili výstrahu před ledovkou. Platí na celé dnešní dopoledne a týká se jižních a západních Čech, Vysočiny, Jihomoravského, Zlínského a části Olomouckého kraje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náledí, ledovka (ilustrační foto)

Náledí, ledovka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Výstraha varuje před mrznoucími srážkami, které postupují na naše území z jihu. Tyto srážky při teplotách pod nulou na prochlazených površích namrzají a vytvářejí nebezpečnou ledovku,“ upozorňuje Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu.

Výstraha platí do dnešního poledne, kdy by se teploty měly dostat nad nulu a ledovka už by se neměla tvořit.

Problémy působí mrazivé počasí hlavně na jižní Moravě. Většina silnic Jihomoravského a Zlínského kraje je sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Vozovky namrzají a jsou pokryté náledím, řidiči navíc musí místy počítat s mlhami a mrznoucím deštěm nebo mrholením. Silničáři mají v terénu všechny své vozy.

V Brně nabírají některé autobusy a trolejbusy kvůli mrazu zpoždění více než půl hodiny. Především kopcovité úseky jsou sjízdné jen velmi těžce.

„V nesjízdných úsecích čekáme na průjezd sypače. Tam, kde sypač projede, se postupně autobusová nebo trolejbusová doprava obnovuje. Počet nesjízdných úseků se výrazně snižuje a žádné již nepřibývají,“ říká Jan Seitl z Dopravního podniku města Brna.

Brzy ráno například trolejbusy nemohly vyjet ze Staré Osady do vinohradského kopce, obdobné potíže byly také od Pavilonu Anthropos směrem na Osovou a Kamenný vrch nebo kolem Masarykova okruhu.

Autobusy nemohly ráno obsloužit také některé obce na Brněnsku. Před 9. hodinou k problémovým místům přibyla například silnice z Blanska přes Jedovnici do Studnic na Vyškovsku.

ČTK, ČRo, mka, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme