Vedení německé CDU po vlně sexuálních útoků souhlasí se zpřísněním azylových zákonů

Němečtí křesťanští demokraté chtějí přísnější zákony pro ty žadatele o azyl, kteří se dopustí trestného činu. Jednomyslně se na tom shodlo vedení strany na dvoudenním zasedání v Mohuči. Úřady by podle CDU měly nově odebírat právo k pobytu žadatelům, kteří byli odsouzeni za trestný čin i jen podmíněně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová na zasedání CDU v Mohuči

Kancléřka Angela Merkelová na zasedání CDU v Mohuči | Zdroj: Reuters

„To, co se stalo v Kolíně, jsou odporné zločiny, které si vyžadují rozhodné odpovědi,“ řekla kancléřka a šéfka CDU Angela Merkelová.

O právo na pobyt nebo na azylové řízení by podle ní mohl přijít ten, kdo bude odsouzen k odnětí svobody nebo dostane trest s podmínkou.

Dosud ztráceli migranti právo na azyl, pokud byli odsouzeni k třem a více letům vězení. Vedení CDU také žádá posílení kamerového dohledu.

Merkelová připustila, že německé zákony nejsou efektivní a měly by se změnit. Jejich úpravu podpořil i šéf koaličních sociálních demokratů Sigmar Gabriel.

Po zpřísnění migračních zákonů a omezení počtu migrantů volá část křesťanských demokratů už dlouho. Obavy ještě vzrostly po sexuálních napadeních v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech. Z útoků jsou podezřelí převážně lidé z Blízkého východu a severní Afriky.

Někteří představitelé CDU se také bojí, že strana ztratí podporu před březnovými volbami do sněmů třech spolkových zemí. Celkem se letos hlasování uskuteční v pěti ze 16 spolkových zemí.

Policejního prezidenta stály incidenty místo

O silvestrovské noci skupiny mužů v Kolíně nad Rýnem hromadně sexuálně napadaly a okrádaly ženy v okolí nádraží. Policii se přihlásilo už 379 obětí, dosud se mluvilo o zhruba třetinovém počtu.

Kolínský policejní prezident několik dní čelil kritice, že veřejnost informoval o incidentech pozdě a zamlčoval původ podezřelých. V pátek byl postaven mimo službu.

Další útoky se staly i v jiných německých městech, například v Hamburku se jejich obětí stalo přes 50 žen, ve Stuttgartu asi desítka.

Sexuální útoky proti ženám se o silvestrovské noci, ale i před ní a po ní, odehrály také v rakouském Salcburku, švýcarském Curychu nebo finských Helsinkách.

Pavel Polák, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme