OBRAZEM: Policie v Kolíně nad Rýnem vodními děly zastavila pochod Pegidy

Policie v Kolíně nad Rýnem s pomocí vodních děl zastavila pochod německého protiimigračního hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) poté, co demonstranti začali útočit na policisty. Pegida společně s krajně pravicovou stranou Pro NRW svolaly pochod jako reakci na silvestrovské události v několika německých městech, kde podle svědků mladí muži arabského a afrického vzhledu obkličovali, sexuálně napadali a okrádali ženy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie proti pochodu Pegidy v Kolíně nad Rýnem zasáhla vodními děly

Policie proti pochodu Pegidy v Kolíně nad Rýnem zasáhla vodními děly | Zdroj: Reuters

Na demonstraci Pegidy se dnes podle policejních odhadů shromáždily asi 3000 lidí. Demonstranti nejprve skandovali hesla proti imigrantům a proti kancléřce Angele Merkelové, později začali házet lahve a dělbuchy na policisty, uvedl server Focus Online.

Policie proti pochodu Pegidy v Kolíně n. Rýnem zasáhla vodními děly | Foto: Reuters

Policie následně oznámila rozpuštění demonstrace. Když se příznivci Pegidy nechtěli rozejít, použila proti nim vodní děla a pepřové spreje.

Současně s pochodem Pegidy se v Kolíně nad Rýnem konala i demonstrace svolaná protifašistickými skupinami pod heslem „Ne rasistickému štvaní. Ne sexuálnímu násilí“.

Pochod Pegidy v Kolíně nad Rýnem | Foto: Reuters

Podle policie na demonstraci dorazilo zhruba 1300 lidí. Přes tisíc policistů zasahovalo v okolí kolínského nádraží, aby udržely oba průvody demonstrantů od sebe.

Počet trestních oznámení roste

O silvestrovské noci se v blízkosti kolínského nádraží a katedrály v centru velkoměsta shromáždilo asi tisíc mladých mužů a z jejich davu se začaly vyčleňovat skupiny o 20 až 40 lidech, kteří obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali.

Pochod Pegidy v Kolíně nad Rýnem | Foto: Reuters

Vedení německé CDU po vlně sexuálních útoků souhlasí se zpřísněním azylových zákonů

Číst článek

Odpůrci antiimigrační demonstrace hnutí Pegida v Kolíně nad Rýnem | Foto: Reuters

Policie dnes oznámila, že zaregistrovala 379 trestních oznámení, dosud se mluvilo o třetinovém počtu. Zhruba dvě pětiny obětí nahlásily mimo jiné sexuální napadení, zbývající jiný trestný čin.

Policie už o silvestrovské noci předvedla na služebnu několik mužů podezřelých ze spáchání útoků. Podle dřívějších údajů spolkového ministerstva vnitra, které zatím nebyly aktualizovány, bylo mezi kontrolovanými 18 žadatelů o azyl.

Odpůrci antiimigrační demonstrace hnutí Pegida v Kolíně nad Rýnem | Foto: Reuters

Kvůli silvestrovským útokům byl v pátek zproštěn funkce kolínský policejní prezident Wolfgang Albers. Kritice čelil mimo jiné i kvůli tomu, že dlouho zamlčoval informace o běžencích mezi podezřelými.

Incidenty podobné tomu kolínskému se o silvestrovské noci staly i v dalších německých městech. Hamburku se jejich obětí stalo přes 50 žen, ve Stuttgartu a v Düsseldorfu asi desítka.

Odpůrci antiimigrační demonstrace hnutí Pegida v Kolíně nad Rýnem | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme