Dobrovolníků je dost, charita teď pro uprchlíky shání hlavně bydlení a zaměstnání

Nabídky dobrovolnické pomoci, bytů nebo oblečení pro uprchlíky už čtvrt roku shromažďuje Charita České republiky. Lidé mohou pomoc nabízet přes online formulář, dosud se jich přihlásilo 675. Zatímco dobrovolnické a materiální pomoci je dost, byty pro azylanty scházejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odlet první skupiny syrských azylantů z Jordánska do České republiky

Odlet první skupiny syrských azylantů z Jordánska do České republiky | Foto: Štěpán Macháček

„S uprchlíky mám zkušenosti od 90. let. Po rozpadu Sovětského svazu jsem doma měla dvě arménské rodiny. Takže vím, co to obnáší,“ vysvětluje šedesátiletá zdravotní sestra Marie Procházková, proč se rozhodla přes web charity nabídnout doučování češtiny a také průvodcovství po Brně.

„Když někoho učíte česky, tak chcete, aby o tom městě něco věděl. Stejně tak já chci také něco vědět o lidech, co sem přijdou,“ říká Marie Procházková.

Právě dobrovolnické a materiální pomoci má charita dostatek. Podle migrační koordinátorky Kláry Boumové jsou teď nejvíc potřeba nabídky bytů.

Jen 50 nabídnutých bytů

„Je možné, že během letošního roku by až 2000 lidí mělo být součástí pomoci, kterou nabízíme. Pravděpodobný odhad je nižší, bude to spíš 400 až tisíc lidí. Máme asi 50 reálných nabídek, což je opravdu nedostatečné. Budeme hledat zejména bydlení a zaměstnání,“ říká migrační koordinátorka Charity ČR Klára Boumová.

Dobročinná organizace je pro rok 2016 generálním poskytovatelem Státního integračního programu, který dosud zajištovalo ministerstvo vnitra. Pokud v Česku tedy nějaký uprchlík získá azyl, právě pracovníci Charity ČR mu budou pomáhat s hledáním bydlení nebo doučováním češtiny.

Ministerstvo vnitra zatím s organizací nepodepsalo smlouvu o spolupráci, podpis je prý ale otázkou dnů. „Text smlouvy je dojednán a čekáme na finální odsouhlasení. Nicméně vzniklé náklady je možné hradit již od 1. ledna,“ říká mluvčí ministerstva Martina Němcová.

Po podepsání smlouvy charita dostane seznam uprchlíků, kteří v Česku získali azyl, a začne jim pomáhat konkrétně.

dab, Pavla Lioliasová, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme