Armáda nakoupí obrněnce, děla i vrtulníky. Do zahraničí víc vojáků nevyšle

Česká armáda chce zmodernizovat svou výzbroj. Do roku 2029 plánuje nakoupit na 200 nových obrněnců. Moderní pásová vozidla mají vystřídat velmi zastaralé kusy. Do zahraničních misí by čeští vojáci měli v příštích dvou letech vyjet v podobném počtu jako nyní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář

Náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář | Foto: Filip Jandourek

Armáda chce pořídit také 49 děl, osm mobilních radiolokátorů nebo 12 víceúčelových vrtulníků. „Dělo Dana neodpovídá dostřelem, takže potřebujeme dělo ráže na to, abychom byli kompatibilní s našimi kolegy,“ vysvětluje náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

„Pokračujeme s Gripenem a víceúčelové vrtulníky potřebujeme, abychom se zbavili závislosti na náhradních dílech, které můžeme pořídit pouze v Rusku. Teď se nacházíme ve fázi administrativní přípravy,“ vysvětluje Bečvář s tím, že ministerstvo obrany bude stroje splácet postupně.

Armáda už v minulosti koupila nová bojová vozidla Pandur. Smlouvu má uzavřenou na dodání dalších 20 těchto vozů. Letos bude české vojsko podle Bečváře investovat i do nákupu munice nebo výstroje pro vojáky. Do té armáda už loni vložila na 530 milionů korun.

Mise na Golanech se nerozšíří

Čeští vojáci vyjedou do zahraničních misí v příštích dvou letech v podobném počtu jako nyní. Mandát armádě na roky 2017 a 2018 se připravuje, schválit ho bude muset vláda a parlament.

Letos může armáda vyslat přes 750 vojáků, oproti loňsku budou působit i v severním Mali. První vojáci jsou už na místě.

„První skupina z Prostějova dosáhla prostoru, kde budou působit. Do konce března by tam měla dorazit i druhá část tak abychom naplnili mandát pro letošní rok, který máme 25 lidí,“ upřesnil náčelník generálního štábu Bečvář.

Armáda naopak nepočítá s rozšířením mise na Golanských výšinách, jak by si přál prezident Miloš Zeman. Loni se v zahraničních misích podle Bečváře vystřídalo 800 vojáků. Nejvíce jich působilo v Afghánistánu.

Evelyna Kulíšková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme