Americký bombardér B-52 přeletěl nad Jižní Koreou

Spojené státy vyslaly nad Korejský poloostrov bombardér B-52. Stroj přeletěl nad územím spojenecké Jižní Koreje. Američané tak podle agentury Reuters chtěli demonstrovat svoji sílu po severokorejském jaderném testu. KLDR ve středu oznámila, že provedla úspěšnou zkoušku malé vodíkové bomby. Odborníci se shodují, že to byl jaderný test, pochybují ale, že šlo o vodíkovou pumu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký bombardér B-52 v doprovodu dvou bojových letounů přeletěl nad Jižní Koreou

Americký bombardér B-52 v doprovodu dvou bojových letounů přeletěl nad Jižní Koreou | Zdroj: ČTK

Bombardér B-52 vzlétl z americké základny na tichomořském ostrově Guam. Doprovázel ho americký a jihokorejský bojový letoun.

Po přeletu nad Korejským poloostrovem se letoun vrátil na svou základnu. Podle agentury AP ale bombardér dokonce v Jižní Koreji krátce přistál.

„Dnešní let demonstruje sílu a schopnosti aliance," prohlásil generál Curtis Scaparrotti, který stojí v čele amerických jednotek v Jižní Koreji.

Americký bombardér B-52 v doprovodu dvou bojových letounů při přeletu nad americkou leteckou základnou Osan v Jižní Koreji | Foto: Reuters

KLDR ve středu oznámila, že úspěšně otestovala miniaturizovanou vodíkovou bombu. Odborníci se sice shodují, že Pchjongjang provedl čtvrtý jaderný test, pochybují ale, že šlo o vodíkovou pumu. Odvolávají se například na sílu výbuchu.

„Už podle toho prohlášení šlo pouze o první test, zkoušku nové technologie. Ani síla výbuchu nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o odpálení termonukleární nálože, protože ta bývá zpravidla několikasetkrát až tisíckrát silnější než obyčejná jaderná,“ vysvětlil už dříve koreanista Tomáš Horák z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Zatímco jaderná bomba je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku.

Vodíková puma má řádově tisícinásobně vyšší účinek, než jaký měla bomba svržená na Hirošimu. Jako první ji sestrojili Američané v 50. letech a dnes ji mají v arzenálu všechny velké jaderné mocnosti. Vodíková bomba je také výrazně menší a vejde se i do hlavice balistické rakety.

„Energetická účinnost je vlastně větší, takže tato zbraň má z hlediska potenciálu ničivější účinky než klasická jaderná bomba,“ popsal před časem Zbyněk Dubský ze Střediska mezinárodních studií Jana Masaryka na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Severokorejci v ulicích Pchjongjangu reagují na oznámení testu jaderné pumy | Foto: Reuters

Rada bezpečnosti OSN chce vůči KLDR kvůli jadernému testu zavést nová opatření. Pchjongjang za zkoušku atomové zbraně jednohlasně odsoudila a varovala před ohrožením mezinárodní bezpečnosti. Rusko navrhlo svolat mezinárodní rozhovory o severokorejském jaderném programu.

Čína, bez jejíž ekonomické podpory by Severní Korea rychle zkolabovala, se ke kritice připojila. Navíc už sáhla k některým restriktivním opatřením. Peking zakázal mimo jiné přechod přes hraniční most mezi provincií Ťi-lin a KLDR.

Jižní Korea také v reakci na jadernou zkoušku KLDR obnovila po téměř pěti měsících propagandistické vysílání z tlampačů. Na 38. rovnoběžce tak zní kritické vzkazy i písně symbolizující krutovládu severokorejského diktátora Kim Čong-una.

KLDR podle Soulu na obnovené propagandistické vysílání reagovala posílením předsunutých vojenských hlídek na společné hranici. To samé ale učinila i Jižní Korea.

KLDR v minulosti proti vysílání opakovaně protestovala, považuje ho dokonce za válečný akt. Loni v srpnu na tlampač vypálila raketu. Na to Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou.

Jihokorejský voják u tlampačů, které směrem do KLDR opět vysílají protirežimní propagandu | Foto: ČTK/AP

Severni Korea (KLDR) - jaderný program | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme