Paříž si připomněla oběti teroristických útoků. Piety se zúčastnil i prezident Hollande

V Paříži se dnes vzpomínalo na oběti teroristických útoků z ledna a listopadu loňského roku. Oficiálního pietního shromáždění se nejprve zúčastnili představitelé státu, pozůstalí po obětech i lidé, kteří atentáty přežili. Za oběti atentátu na redakci Charlie Hebdo i útoků v koncertním sále Bataclan a na dalších místech poté lidé začali zapalovat svíčky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský premiér Manuel Valls, starostka Paříže Anne Hidalgová a prezident François Hollande uctili oběti teroristických útoků z ledna a listopadu loňského roku

Francouzský premiér Manuel Valls, starostka Paříže Anne Hidalgová a prezident François Hollande uctili oběti teroristických útoků z ledna a listopadu loňského roku | Zdroj: Reuters

Slavnostní ceremoniál na náměstí Republiky se v centru Paříže odehrál ve dvou vlnách. Kolem 11. hodiny začala bez účasti veřejnosti oficiální část pietního shromáždění.

Johnny Hallyday zazpíval píseň Un dimanche de janvier, tedy Jedna lednová neděle. Zazněla i skladba písničkáře a básníka Jacquese Brela o Paříži a četl se text Victora Huga.

Podle něj je zachránit Paříž více než zachránit Francii, znamená to zachránit svět, protože Paříž je samo centrum lidstva.

Oficiální ceremoniál měl intimní charakter. Probíhal za účasti francouzského prezidenta Françoise Hollanda a také rodinných příslušníků obětí. Odhalena byla také pamětní deska obětem teroristických útoků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzi si připomněli oběti teroristických útoků za celý rok 2015. Hlavní pieta se uskutečnila na pařížském náměstí Republiky. Sledoval ji zpravodaj Jan Šmíd

Na náměstí Republiky se po skončení oficiální části začali scházet lidé, kteří sem přišli zapálit svíčky.

Veřejnosti byl pak určen větší ceremoniál pod patronátem starostky města Anne Hidalgové.

Manifestaci v centru metropole doprovázela přísná bezpečnostní opatření. Ve Francii stále platí výjimečný stav. Na bezpečnost proto dohlížely stovky policistů.

Během dvou let chce také Francie přijmout asi 5000 policistů. Do roku 2019 proto země neprovede škrty v armádě. Po útocích se také zvýšila aktivita bezpečnostních složek.

Shromážděním na náměstí Republiky vyvrcholil týden vzpomínkových akcí na oběti útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo. Smyslem manifestace bylo ale také připomenout oběti všech teroristických útoků v Paříži v loňském roce.

PŘÍBĚHY 2015: S časopisem Charlie Hebdo se po útoku na redakci ztotožnily miliony lidí

Číst článek

Ve Francii se u příležitosti výročí útoků konalo mnoho dalších akcí. Včera se například po celé zemi otevřela většina z 2500 francouzských mešit. Rada muslimů tak chtěla umožnit všem lidem, aby se seznámili s islámem a našli v mešitách odpovědi na otázky, které si o tomto náboženství pokládají.

Ve středu vyšlo mimořádné dvojčíslo časopisu Charlie Hebdo. Na titulní straně byla karikatura Hospodina s kalašnikovem a nápisem „vrah stále uniká“.

V úterý pak prezident François Hollande odhalil tři pamětní desky, které připomínají atentát na redakci časopisu, zabití policisty, jenž se útočníky snažil zastavit, a útok na košer lahůdkářství na východě Paříže.

Starostka Paříže Anne Hidalgová, francouzský prezident François Hollande a premiér Manuel Valls odhalili pamětní desku obětem teroristických útoků | Foto: Reuters

Charlie Hebdo | Foto: Český rozhlas

Jan Šmíd, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme